Friday, April 24, 2009

sakit kepala lagi???


sebelum ni saya ade jugak bagi petua pada sape2 yang slalu sakit kepala seperti saya...so, yang ni ade lagi petua sakit kepala melalui kaedah breathing therapy, so kite boleh try jugakla yang ni...

boleh sharing2 info yang ade....sharing kan caring.. :p

MULA

Kita memiliki hidung berlubang di sebelah kiri dan di sebelah kanan, apakah fungsinya sama untuk menghirup dan membuang nafas?


Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan bezanya; sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan dingin).

Jika sakit kepala, cubalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit, sakit kepala akan sembuh.

Jika Anda merasa lelah, tutup lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan. Tak lama kemudian, Anda akan merasakan segar kembali.

Sebab lubang hidung sebelah kanan mengeluarkan panas, sehingga gampang sekali panas, Lubang hidung sebelah kiri mengeluarkan dingin..

Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri, sehingga hatinya mudah sekali dingin.

Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan, sehingga mudah sekali marah.

Apakah Anda ada memperhatikan pada saat bangun, lubang hidung sebelah mana yang bernafas lebih cepat ? Sebelah kiri atau kanan ?

Jika lubang hidung sebelah kiri bernafas lebih cepat, Anda akan merasa sangat lelah. Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas, Anda akan merasa segar kembali dengan cepat.

Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak, tetapi efeknya akan lebih baik diterapkan kepada orang dewasa.

Saya biasanya merasakan sakit kepala, dan rasanya nyeri. Kemudian saya berubat ke doktor dan beliau mengatakan ,"Anda akan sembuh jika berumah tangga!" Doktor itu tidak cakap kosong. Apa yang dia sampaikan dibuktikan dengan teori dan bukti

Pada saat itu, setiap malam saya merasakan sakit kepala dan tidak dapat belajar. Saya makan ubat, tetapi tidak sembuh..

Pada suatu malam. saya duduk bersemedi dan menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafas dengan lubang hidung sebelah kiri. Dalam kurang dari satu minggu, sakit kepala saya sembuh. Saya teruskan melakukannya selama 1 bulan, sejak malam itu sampai sekarang , sakit kepala saya tidak ada lagi.

Ini adalah yang saya alami sendiri. Saya beritahukan kepada orang lain, jika sakit kepala, boleh mencuba cara tersebut, sebab sangat efektif buat saya. Banyak orang pun telah mencuba dan berhasil. Ini adalah terapi alami, tidak seperti memakan ubat dalam jangka panjang akan ada kesan sampingnya. Jadi kenapa Anda tidak mencubanya ?

Selalulah mencuba terapi perrnafasan ini, tubuh Anda akan merasa sangat tenang sekali (rileks).

SELAMAT MENCUBA!!

2 comments:

  1. ade terbaca..campurkan minyk zaitun n asam limau, lmur pd tengkuk akn hilang sakit kepala..tu petua la..tp cara fasha lg senang kan

    ReplyDelete
  2. macam2 petua yang boleh kite ikutkan kak yana..... :)

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ