Tuesday, April 5, 2011

Bersalah

.............Ish, macam tak tau nak mulakan entri ni macam mana, taip-taip padam, taip-taip padam..........padam-padam taip semula. Bila nak abes?

Macamana nih?

Ini cerita malam tadi. Demam Husna dah ok, cuma tinggal batuk dan selsema yang light-light saje. Takdelah meleleh-leleh hingusnya, tapi kalau dia terbersin, keluar hingus abes dia selet hingus tu ke seluruh muka. Haha. Nak mengelapnya satu hal. Masa tu saya tengah solat, dia bersin, keluar hingus, abes disapu seluruh muka. Sementara nak tunggu saya habis solat, hingus dia dah kering kat muka. Masaklah saya nak mengelap weh sebab dah kering. Kuikuikui.

Biasalah kan, budak kalau tak sihat asikla mengaruk je memanjang. Sama macam Husna malam tadi. Saya rasa teruk sangat semalam buat anak macam tu. Ya Allah, Berilah aku kesabaran yang tinggi. uwaaaaaaaa...

Saya buat ape ni weh? Buat apeeeeeeeeee?

Tak tau lah kenapa saya sangat hilang sabar bila dia asik merengek aje tak tentu pasal. Semalam seperti biasalah, after maghrib dia nak tido. Bila dah pukul 11, dia bangun dan merengek. Bagi susu, lepas tu menangis. Continues macam tu, sampai pukul berapa ntah saya tak pasti. Yang penting mata saya dah mengantuk nih. Cik B pun dah rasa sakit/perit gila sebab dicakar, digentel. (Husna suka menggentel cik B sebelah lagi time menyusu, sakit gila bila kene cakar dgn kuku dia, walaupun dah pendek tapi tajam- censored tak? Takkan?)

Bila dah fed-up, tak tau nak buat apa.
Oh My God! Rasa tak sanggup plak nak cerita.

Herm....saya just let her cried. Oh, Husna. Patut ke ibu buat macamni? Husna sedaya upaya menagih perhatian dari saya, ditepuk-tepuknya muka saya tapi saya buat tak tau je, terus tutup mata dan tidur. Slow-slow dia landing kepala dekat lengan saya sambil teresak. Husna, betul ke ibu buat macamni? Tak lama lepas tu dia terus senyap dan sambung tidur. Dengan saya sekali tidur sampai ke pagi.

Apa sebenar dia nak? Adakah sakit? Adakah tak selesa? Kalau dia sakit, tak selesa, boleh pulak tidur senyap je sebelah ibu lepas ibu buat donno tu. Ibu tak taulah Husna. Ibu rasa bersalah sangat. Mujur pagi tu dia bangun tak merengek langsung. Terus happy-happy. Ibu yang rasa bersalah gila ni apa lagi, peluk cium, sayang-sayang, muah-muah and say sori.

Bersalah sangat rasanya. Mommies yang baik hati. Pliz advise me. T__T

12 comments:

  1. xtau la nak komen apa. ya Allah fashyaaaa....u're such a strong mom laaa...

    (nak nanges dgr cite ni)

    I xkan anggap u kejam. sebab ada masa parents mmg stress. dlm kes ni, you dgn anak berdua. alone. takda siapa nak mtk tlg...husband jauh.


    MasyaAllah, besarnya pengorbanan u fashya. May Allah bless you and your loved ones. Sebab tak semua org mampu buat mcm you buat. Dah la fully BF, PJJ pulak...





    U're my idol


    :)

    ReplyDelete
  2. fasyha...sometimes kite pon buat dadif camtuh..pasal dah tak tau nak buat ape...nanges tak renti...sudahnye buat bodoh..nak marah/pukul lagi kesian..maka...biorla dia nanges...puaskan hati dia..

    =(

    ReplyDelete
  3. mmg fashya, kekadang kasih pun camtu gak..abg azreen kalau dia da tak tau nak watpe time siang dia biar je kasih menangis..sian je dgr dia nanges...anywa, u're such a super mom....

    ReplyDelete
  4. saspen je.ingatkan fashya dh pukul or tampar husna mlm td.rupanya cuma biarkan dia tido sorang2.felt guilty? dont be lah.sumtimes kita xleh layankan sgt kerenah ank ni.beri pengajaran pd dia.nanti blk umah fashya explain lah kenapa wat gitu kt dia mlm td.supaya dia faham. sy ni even ada suami di sisi pon sumtimes ank wat perangai gitu jgk, suami langsung tak hirau.lena je tido kt sebelah haha

    ReplyDelete
  5. hurm biasalah tue fasya..mun kdg2 ada jugak buat mcm tue..biar jek die..sbb nye mun nie jenis baran skit..tak penyabar..bahaya lah kan..so buat donno jek....paling tak pon pggl hubby suh layankan die...hurm..tapi fasya memang ibu yang kuat....seorang diri membesarkan anak..suami jauh pulak tue...harap segalanya di permudahkan

    ReplyDelete
  6. :) it's ok fashya..
    rijal pon gitu gak...padahal tade pape..biar dia jap,then dia bertenang sdr...
    kte dh penat,tu kekadang ilang sabar...
    mas kalo termarah rijal without solid reason,mas bisik kat dia n mtk maaf,sambil ckp syg dia..dia phm... =)

    ReplyDelete
  7. fashya
    orang yang tidak duduk dalam situasi kamu pun bleh buat perkara yang sama
    inikan pulak fahsya yg ber-2 je ngan husna. mmg lah lagi hilang sabar jadiknya

    bak kata yun
    ptg ni explain lah balik kat husna
    kenapa ibu buat mcm tu semalam
    mungkin dia akan jadik lebih memahami

    ReplyDelete
  8. Fashya,
    sebak. -___-


    btw ann pun pernah buat perkara yg sama. bila mana kita dlm keadaan stress dan anak buat hal, mmg sgt menguji sabar.

    teruskan bersabar. besar pahalanya. :)

    *tiba2 rasa bersalah juga dgn diri sdri :(

    ReplyDelete
  9. fashya, sdgkn kite yg ade habi kt sisi pon kdg2 buat mcm tu kt naurah bile dh letih sgt. biaselah naurah tue, klu merengek ape seme nak ibu jugak. ayah x layan. then nk buat mcm mane? kite dh letih giler. x larat dh nk melayan.

    pd kite, its a normal situation between mother & child. sometimes bile kite buat x layan, mmg dia boleh behave pon sbnrnya. bdk2 pn pandai ngada2 jugak. biasalah.

    xde pape la fashya. normal la tue. kite xkn blh jd a perfect mother smpi bile2 kan?? chill ok dear =)

    ReplyDelete
  10. sian kat husna...husna punya cara minum cik B sama la cam haikal.....abis sakit cik B...


    kalau tak bagi gentel sebelah lagi..kompem la mengamuk2...

    ReplyDelete
  11. Ermm.. jgn la rasa bersalah. Maybe husna memang nak perhatian. Bukan senang jaga baby sorang2.. Balik nanti explain betul2 kat husna tau..nanti lama2 dia faham la..

    ReplyDelete
  12. TAKPELAH FASHYA, SUME TU LUAR SEDAR KAN.. hehehe.. husna mesti paham punye..kdg2 zara pun mcm tu, bgn2 terus nanges.panik jugak tak tau kenapa..hubby sah2 lah lena je..

    yang penting, kte cuba buat yg terbaik utk anak kita kan.

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ