Wednesday, March 21, 2012

#4-UK; London Tour Part 2

Marilah sambung semula cerita London ni sebelum dia betul-betul basi. Walaupun basi, tapi susah nak hilang dari ingatan aku kot. Hopefully. Memandangkan blog ni macam catatan peribadi, jom kita teruskan. 

--------------------
Dari House of Parliment yang ada Big Ben tu, tak jauh dari tu adalah London Eye, bersebelahan dengan Thames River. Sebelum naik London Eye, kita duduk dulu puas-puas depan Big Ben. Kat Big Ben ni memang ramai sangat umat pelancong yang excited nak amik gambar. Bila dah puas hati, dah amik pic bagai, kita pegi naik London Eye pulak.

I dont know who this guy@lady. I mean character ape ni. Queen of England kah? Maybe. Saja nak amik pic dengan dia, ingatkan free, sekali dia mintak syiling la pulak.
Dia tunggu kemain lagi masa aku nak amik duit, aku hulur 1 pound senyap dia. Pandai cari duit. Kadang-kdang main tarik je orang supaya amik pic dengan dia dan mintak duit. heh! Pandai ko ye.

Mamat ni muncul masa aku betul-betuk nak snap pic London Eye, takpela, aku post kat blog ye. Orang Malaysia tak kenal pun ko. Haha.

Itu dia London Eye. Terletak bersebelahan dengan Sungai Thames. Nampak river cruise itu? Free of charge je bila dah beli tiket bas hop on hop off. So, sila jangan lepaskan peluang untuk menaiki river cruise tersebut. Dia akan bawak kita sepanjang sungai dari London Eye ke London Brigde, kira-kira 20-30minit pelayaran. Eceh, pelayaran macam naik kapal je. Kami naik London Eye dulu before naik cruise sebab masa tu hujan, so kena cari tempat berlindunglah.

On da way ke London Eye.

Tiket kene redemp dulu kat kaunter before naik. Sebab kami beli tiket London Eye masa nak naik bas, nak dapatkan tiket ni, kena pegi kaunter dulu. Owh, satu lagi benda free setelah dapat tiket London Eye ialah petunjukan 4D di dalam panggung bersebelahan kaunter tiket. Pertunjukan dalam 5-7minit. Tak lama tapi quite interesting.

Orang ramai sangat, tapi tak perlu tunggu lama-lama. Dalam 5-10 minit dah ada dalam gondola. Limit untuk 1 gondola adalah 10-15 orang, so tak bersesak sangat. 

Inside the gondola. 


Dalam gondola ada galaxy Tab. Sangat informative. 

Pemandangan London sebelum hujan.


Selepas hujan. River Thames.
Pusingan 360 darjah adalah dalam 20-30minit jugak. Puas jugakla sampai ko bosan atas tu.. Haha. Sekurang-kurangnya dapat duduk-duduk rehat-rehat melepaskan penat berjalan.

Bila dah nak dekat-dekat habis 1 pusingan tu, diorang akan bagi arahan supaya duduk di area untuk ambil gambar, ada kamera besar akan ambik gambar dari dalam gondola. Nak pic tu kena bayar 10pound. Sorila aku tak beli. Mahal bebeno rasenya. Pic pun tak cantik sebab nampak titisan-titisan hujan je dari nampak muka aku plus aku sorang je tersengih-sengih depan kamera. Yang lain boolayan.

Dekat area London Eye ada kedai cenderahati tapi dinasihatkan supaya tidak membeli di sini kerana harga dia jauh lebih mahal dari kedai cenderahati di luar kawasan London Eye. Fridge magnet 3pound 1. Kalau kat kedai lain 5pound untuk 3 FM. Untuk souvenier London Eye, aku cuma mampu beli cawan London Eye berharga 4pound sahaja. 

Next destination, adalah river cruise dan menyaksikan pertunjukan 4D. Sebelah kaunter London Eye tu jugak ada muzium ala-ala Madame Tussauds. Adalah 2 ketul insan famous amous ni. Merasala jugak aku amik pic dengan diorang. Haha. Walaupun tak real dan lilin semata. Memang bau lilin kuat sangat bila duduk sebelah patung ni. Nak masuk yang betul-betul punya Madame Tussauds macam mahal pulak. GBP25 per entry. Baik aku guna duit tu beli baju. Kehkehkeh.

 Kate Winslet (Kalau tak silap lah-aku lupa sapa dia ni) dan David Beckham (handsome oh walaupun lilin saja)

Gara-gara jumpa patung lilin David Beckem, malam tu aku mimpi jumpa David Beckham betul-betul. Terpengaruh betul.


 Senyum sampai telinga dapat amik pic dengan minah ni. Sumpah aku lupa nama kau.

  
Owh, ini London Bridge is falling down.
 Bila kapal besar lalu, jambatan dia boleh terbelah dua. 

Eh, sebenarnya aku pun compius ini London Brigde atau Tower Bridge. Ada 2 bridge popular kat sini. So, aku pun dah kompius. Ok fine. Setelah aku google, pic di atas adalah Tower Bridge. London Bridge takde tower. Tengok pic pun ada tower, mestilah ini Tower Bridge. Apedaaaaaaa!


Ini baru London Brigde is falling down
Jangan pepandai nak tukar nama bridge negara orang ye Fashya. Kang orang marah pulak. See, mana tak compius, London Brigde n Tower Bridge duduk sebelah-sebelah je. Argh!! tension aku fikir pasal jambatan negara orang petang-petang macam ni. 
Sesiapa yang berminat nak tau jambatan-jambatan kat London yang merentasi Sungai Thames ni, pegila laman web ni. Click. Memang banyak jambatan kat sini. Pening aku!

Next destination adalah: Tower of London. Kat sini jalan-jalan je. Tak naik pun. Sebab dah penat dan dah nak malam, nak cari hotel lagi. So, just amik-amik pic je.

 Suka tengok seni bina castle lama-lama kat sini. Cantik sangat!
Nampak tak twin dua orang kat belakang aku tu. Yang pakai baju turqouise tu, diorang tu sumpah kiut. Joget-joget sambil nyanyi lagu london brigde is falling down sekuat hati macam takde orang lain tengok dia. Rasa nak pegi peluk kuat-kuat je budak 2 orang tu.

 Posing ape pun ntah. Layankan aje ada orang yang willing nak amik pic kami berempat. Haha.

Kaunter tiket ke Tower of London.




Hari pun dah petang hampir maghrib, so mari kita pulang. Nak jalan malam-malam pun tak mampu sebab sejuk sangat.

Tunggu bas ke Victori Station. Hotel kami berhampiran Victoria Station, so stop dekat sana dan sessi menjelajah mencari hotel pulak. Punya la susah nak cari Astors Hotel sebab signboard dia kecik yang amat, tak susah pun kalau signboard dia besar. dari Victoria Station ke Hotel cuma 5minit jalan kaki.
Hotel dia bukan satu bangunan besar, cuma kalau nak diimagine kan hotel kat Malaysia ni, macam hotel kat rumah kedai tu je. But mind you, rumah kedai kat sini cantik. 

 
See, decoration dalam bilik hotel pun cantik. Hotel kat tengah-tengah bandar London adalah mahal. GBP99/nite. Kami redah je, ada budget bukan duit sendiri bolehlah.. HAHA.
Tengah melayan cerita Willy Wonka. Charlie and Chocolate Factory. Katil ada dua untuk aku sorang, so aku lenjan habis-habisan. Syok Oh! Hihi





Malam, kami jalan-jalan sekitar Victoria Station dan Buckingham Palace Road cari makanan dan souvenier. Makanan halal kat sini mudah nak dapat, depan hotel saja dah ada 2 kedai kebab halal. So, dinner kami makan kebab saja. Okaylah tu, Alhamdulillah. Malam tu jugak, kawan sepejabat yang futher PhD kat Uk datang melawat kami. Kak Wani n family. Dia dari Nottingham. Saja bawak anak-anak jalan-jalan, kebetulan masa tu pun tengah cuti sekolah.

Dan aku pun berangan, nanti ibu sambung PhD, ibu sambung kat Uk ye Husna, boleh Husna sekolah n merasa duduk sini. Ayah pun merasalah jadi Mr. Mama. Haaaaa..yolah! Master nya pun ntah kemana. Ces! Berangan je lebih. Tapi mane tau angan-angan jadi kenyataan, doakan aje. InsyaAllah. Amin.,

Habis Part2, hari pertama. Sambung Part3 hari kedua yang lebih mencabar. Ceh!  Tata~


7 comments:

  1. comel la mu,
    ke sbb jd berseri2 duk tempat sejuk? ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. x, seri ibu mengandung! hahaha.. poyo punye statement...:p

      Delete
  2. Salam

    Lovely Dots berbesar hati menjemput anda untuk meMENANGi Where's Elmo a peek-a-boo book untuk si kecil kesayangan.

    Sila Layari pautan ini -> Lovely Dots March Giveaway untuk mengetahui syarat & langkah-langkah berkaitan.


    Terima kasih.

    ReplyDelete
  3. ade lg rupenyer n3 london. manjang terlepas. nyampah taw!!!

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ