Sunday, January 23, 2011

Sepasang kurung coklat-hijau

Empat hari cuti duduk rumah (bukan ape, saje nak praktis)
Dari cuti Thaipusam, bawak ke hari Jumaat, sabtu dan ahad. Best jugak tak payah nak pikir nak g keja, nak berkejar-kejaran di waktu pagi. Walaupun takkan dapat bangun lambat. Tapi tak payah nak berkejar-kejar buat itu buat ini.

Letih jugak jaga si kecik tu. Hari pertama kedua okay lagi. Hari ketiga daku hampir pitam.

Sepasang kurung coklat.
Sempat jugak saya siapkan. Kain baju ni hadiah dari Kelab CEPP, kononnye nak pakai masa hari raya tahun lepas, lepas potong, jahit tepi, terus sumbat dalam lemari. Terus tak usik-usik.

Berbekalkan semangat waja, ceh! Waja la sangatkan. Daku cube jugak keluarkan mesin jahit kat bawah meja ni. Kelentang kelentung, maka inilah hasilnya semalam 4hari bercuti.

Mesin tu bunyi die bising, time anak bangun je boleh buat. Tau-tau jela, kalau menjahit time Husna tgh main-main, mau tak kejap-kejap die datang dekat, curik benang, curi gunting, curi tali tape. Maka berapa banyak kalilah adegan berebut-rebut barang dengan anak. Bila dia jauh dari kawasan saya menjahit, mula la dia sibuk nak memanjat. Kesimpulannya, kesabaran kene tinggi beb! huhu...

Ibu, ibu watpe tu? (sambil tangan pap-pap-pap atas meja ABC tuh)

Oooo..jahit baju eh? Baju sape tu? Husna punya baju takde ke?

Khusyuk betul muka die. Serious!!
(abaikan bilik bersepah, husna punye keje dok kembah sana kembah sini)

Terpegun agaknya ade mesin bising camtu.

Rebut gunting. Mak ai husna, ini dangerous tau. Luka tangan comel tu karang.

Okay la ibu, ibu siapkan la baju tu ye, husna tido dulula ye.
Pic ni, dia baru pas nangis sebab tersepit jari die kat mesin jahit. Atee, ibu sibuk menjahit, die dok atas riba. Terus saya amik masuk buai, nyanyi sikit-sikit, terus tido..

Good nite sayang.
Esok / Lusa ibu nak melaram baju baru..
hihihi...

12 comments:

  1. salam...
    nak minta tolong boleh?
    please help me to LIKE this picture..
    1) search kat fb page eightDesigns Boutique
    2) like page tu
    3) pegi kat MY BFF CONTEST
    4) like kat picture no 38
    ...atau link dia yang ini =
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=483879100807&set=a.483869670807.260851.130763970807

    thank you very much!

    ReplyDelete
  2. alorr sedey je tgk husna tdo cmtu..
    cm bru pas ngajuk ngn ibu dia jek..
    hehehe
    na ske mjait gak..
    tp lg ske jait langsir, alas2 meja ke..sarung bantal ke hape dr jait baju..
    sbb klu jait baju,
    bile pkai xlsesa, nape ntah.hahahha

    ReplyDelete
  3. sonotnya pndai jhit bju sdn..n kgumnya dpt jhit bju ngn ank..kiter ni klo ngn husna jer satu kja pun xjln mlainkn ngdap lptop..blh but klo nk dgr die mnanyi dgn lntang..

    ReplyDelete
  4. aloloo...senyum nengok husna tido camtu.
    husna pun nak menjahit gak lah ibu.nak jahit baju untuk ibu.hehee..
    bagusnye fashya reti jahit ek.
    errrr...blh ambik tempahan tak?;P

    ReplyDelete
  5. Halamak bestnya pandai jahit baju sendiri. Ai kejelesan sudah. :(

    Nak masuk kelas menjahit ah camni!

    ReplyDelete
  6. husna ckp dlm buai: "xpela ibu,husna bawak diri dlm mimpi"

    hihihi...husna belajar jahit dgn ibu =)

    ReplyDelete
  7. waahhh
    hebatlah!! ada niat nak belajar
    tp mesin pun takde
    camne??? tapi dah pasang niat
    nak gak beli mesin
    nak jahit baju kurung snediri
    pun jadik la

    ReplyDelete
  8. Su, pandai menjahit.. tp sejak jadi cikgi ni.. mmg xpernah menyentuh mesin lagi da...
    xtau la ingat lg ke x potong kain.. hehehe..

    Bagusla Fashya... dok berdua je ngan Husna pon siap satu baju.. kalo su.. siap beli kat kedai jela.. hihihihik...

    ReplyDelete
  9. na:
    fasya pun kadang2 tak ske dgn baju yang dijahit sendri, macam tak selesa.
    jait untuk diri sendri bolehla..hihihi..

    yana:
    asik tangguh2 nak buat jekan, kebalkan diri jela buat sambil ank main2..kalo tak memg ngadap die jela.

    zuris:
    die mmg suke tido camtulah kalo dalam buai pusing 360darjah.
    nak tempah? hahaha, buat xkemas lagila..main cincai je..

    aishah:
    bolehla, lepas untuk diri sendiri...cepat2 g belajar..

    ReplyDelete
  10. ummi:
    hahaha, sian merajuk dgn ibu..hihi

    dayu:
    beli mesin jahit cepat..
    pastu bila dah pandai, bleh jahit baju sendri..jadikla..lepas untuk diri sendri.

    yun:
    aah, baju husna banyak macam baju mya. kan muka pun lebih kurang sama..hihi

    sue:
    hati kene kebal la nak buat dengan anak sekali.

    easy:
    biasa2 je..:)

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ