Wednesday, January 5, 2011

Rambu Ramba

Saya suke blogwalking, tapi malas nak update blog. Hahaha...
Arini cube nak rajinkan diri.

Baiklah. Mari merambang

#Jatuh Katil

Semalam Husna jatuh katil lagi. Ok, my bad. Tak nak cerita. Sian, masuk 8bulan dapat hadiah jatuh katil.. T__T Malam tadi terus saya angkut katil keluar dari bilik. Nyah kau dari bilikku. Membawa kemudaratan kepada anakku. Kau diharamkan masuk dalam bilikku lagi. HAhaha..Macam orang tak betul sudah marah-marah katil.

Syok pulak tido tak de katil ni. Macam bebas. Tapikan.....pagi tadi saya tengok Husna macam takut-takut nak turun dari katil tu.Eh, katil pulak..tilamlah. Dia nampak macam ade sempadan antara tilam dengan lantai tu, die duduk je kat situ tak gerak mane-mana sambil perhatikan saya bersiap-siap. Dah fobia la tu. Sian anak dara ai.

Sejak anak dara ai tu dah melasak, risau bebenor ai nak tinggalkan die g mana-mana. Ku dah risau ni, makcik-makcik yang jaga dia sebulan aritu semua dah balik meneruskan hidup masing-masing. Tinggallah ku dan anakku saja meneruskan hidup kami jugak. Tapi still bernasib baik ade adik yang baru lepas SPM datang sat sementara nak carik keje. Bolehla tengok-tengokkan Husna kalau saya nak g mandi, solat semua. Tak abes-abes dengan kerisauan. Bak kate dayu, hati ibu takkan tenang.


#Power pumping

from google
semangatkan baby ni: Yeah! Breastfeeding, its rocks!

Semenjak ade kawan mengepam kat opis ni, Mami si Myiesha ni,(silalah ke blog mami jaja ni, tengok myeisha punye pipi. SubhanaAllah, nak picit gigit je rase) ku rase seronok nak mengepam skali. Dulu sorang-sorang je ngepam. Tak best takde geng bercerita. Skang syok, 'Hai, dapat brapa oz arini, nak tgk susu kau', sebuk nak tengok susu orang. Padahal sama jek. Tapi seronok tau tak, seronok. Tapi dalam masa sebulan Husna kat rumah, sebulan ku tak bawak Spectra3 g keje (jangan tiru cara saya k, tak bagus untuk kesihatan stok susu) sebab tghari saya balik rumah, kalau saya tinggalkan stok susu pun tak luak pun. Husna tak mau minum. Tension tau. Susu buang camtu je.

Ini Husna

Sejak die dah pegi rumah BS dia tuh, saya start mengepam balik. Alahai, pump-pump dapat 2.5-3 oz je. Kuciwa hatiku ini, tulah, sape soh skip mengepam. Terima lah akibatnya. Sekarang ni ku tengah galak nak tambah stok susu. Saya buat power pumping pukul 11.oo am.

20 minit pertama pump = 3 0z
10 minit rest
20minit kedua = haku rase dapat 0.1 microliter kot. (microliter tau). sikit yang amat.
Lepas tu dah tak mau ah buat, pam-pam tak keluar ape-apa. Cik B pun dah pijar dah rasa.

Pukul 4.00pm pump balik, suke nya tengok hasil, dapat 5 oz.
Hai, bila anak dah besar ni, hasil pun seciput je. Saya kagum betul tgk stok orang-orang yang berjaya buat stok sampai penuh deep freezer. Anak dah 8-9 bulan hasil stil maintain 7-8 oz, kadang lebih setiap sessi mengepam. JELES tau. Tapi salah ku jugak. Sapa soh malas. Diorang tu sume GIGIH.

Tapi bersyukur jugakla, Husna masih dapat menikmati susu ibu. Dua kali je kot saya g bancuh Fm bagi Husna minum, itu pun 1 oz je yang luak. Dia dah pandai sikitla nyonyot dari botol tapi tak sesyok die minum susu direct from Cik B, kalau sua Cik B, sambil minum sambil buat lagu. Pastu panjat-panjat badan. Pastu penyek-penyek badan ai. Pastu minum sambil meniarap atas badan.

Yang ni sopan, Husna terkangkang-kangkang atas badan ai. Hihi..


#Hp E71 ku masuk Virus

Sayang! Video Husna semua dah takde. Benci tau. Yang bernasib baik selamat ditransfer takpelah, yang tak sempat ditransfer. Ku sedih T__T. Itu jelah kenangan yang bakal dikenang-kenang bila dia dah besar nanti. Arghhh!!! malas nak tulis, nanti ku sedih lagi... :TTTTTT__________TTTTTT


Disebabkan kesedihan yang banyak melanda semalam, Ku langkahkan kaki ke Jusco buat terapi. Umum; pegi beli barang dapur je pun. Khusus; beli bahan-bahan bubur Husna sebenarnya dan milk booster(semangat nih semangat!)

Beli buah-buahan buat puri. Beli Alfalfa.
Kalau ku rajin nanti buat entri pasal puri Husna n this milk booster, bergantung kepada kesihatan Hp. Try amik pic, cek balik kat folder tak jumpe pun pic tu. Benci!!
Dah!! takmau cerita lagi. :(

Adakah aku merambang?
Apa-ape jelah



p/s: teringin nak pegi MidValley, 16hb Jan, pukul 10.oopagi.
Kalau ade pintu doraemon, KONFIRM saya pegi. T___T
Sedih lagi.

11 comments:

  1. >> ada apa kt Midvalley 16hb?

    ReplyDelete
  2. sama la jugak.teringin nk pegi midvalley 16jan.tp ada kenduri la pulak

    ReplyDelete
  3. bagus lah husna jatuh katil,pastu tau takut.kysha,takdenye.tunggu masa nak jatuh kali ke 2 kot.huisshhh..minta2 tak lah.
    tp masih tak kuat semangat nak tido tanpa katil.mommy dia takut ada benda2 merayap tengah syok2 tido ;P

    ReplyDelete
  4. dah besar
    dah macam2 gaya dia nyusu
    kaki terkangkang wajib..niarap tu biasa. posisi biasa masa kecik2 dulu tak nak dah..

    ReplyDelete
  5. risau juge ni.... hp jiha skang ni pon asek la hang2 aje...baik transfer dulu mana yg patot eh...huhu

    ReplyDelete
  6. eh,mas br stop pump 1mggu je pon,susu da xbape nk meriah,power pumping asik la terlupa,asal nk buat rijal da panggil(alasan)
    harus buat balik ni..

    husna da fobia tu,try ajo dia turun guna kaki,tilam tu rendah,nnt dia xtakut dah.. :)

    ReplyDelete
  7. azu:
    ada gathering mama-mama blogger.

    antalya:
    teringin sangat!!

    zuris:
    aah la, tak terfikir pun pasal mende2 merayap2 tu....erm tapi okay kot. bace doa banyak2 sebelum tido..huhu..

    dayu:
    teringat zaman2 baby dulu, minum susu supan je.

    jiha:
    transfer jiha...nyesal tak sudah nanti.. :(

    ReplyDelete
  8. fasya...bile dah jatuh tu mst ase nak marahkan...mar pon same gak...aduhai...ase nak ketuk pale sndirik...
    bab pumping perlu gigih...mar pon same titbe mood malas stok pon cukup2 makan...tambah palk skang qaseh kurang minum kat taska...gundah gulana ati ni

    ReplyDelete
  9. nangis tak husna masa jatuh tu? marissa pun baru2 ni nyaris nak jatuh dari rocker dia... tapi sempat sambut..hehe

    baguslah kalau dah start balik nak mengepam... selamat mengepam..supaya anak kita dapat minum susu kita sampai umur 2 thun..

    ReplyDelete
  10. byk pulak kesedihan bace citer fashya nie...huhuh...

    sadis.

    ReplyDelete
  11. mar:
    anak xnak minum mak kene rajin jugak buat stok..huhu...nanti susu kurang.

    deqna:
    mau nye die tak nangis. nangis kuat-kuat...sian tgk dia..

    yeah, jom ngepam

    sha:
    sedihkan..wuwuwuwuwuwuw

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ