Tuesday, November 9, 2010

Mari Solat

.....Bersama Anak.

Ibu macam saya yang kene jaga anak sorang-sorang kene kreatif tau nak menggayakan anak. Nak mengayakan macam mane? Yelah, dah kena jaga sorang, of course kena pandai nak jaga anak in da same time buat mende lain. Solat, perkara wajib yang perlu dilaksanakan, tapi bila anak cranky atau tengah sibuk nak perhatian, macam mana naklah nak solat, especially solat maghrib, waktu pendek. Bila dah balik kerja macam-macam nak buat, time nilah nak makan, nak basuh botol, buat bubur anak, nak iron baju, nak tengok tv, nak kemas baju, bla...bla...bla....

Cara saya camni...HAHAHA..

letak anak tepi sejadah, hihi...Husna kalo die tengak merengek, nampak je muka saya, senyapla dia. Nak tak nak, buat je camni. Abes, takkan tak yah solat. Berdosa tu. Yang tak tahan tu bila die tengok setiap pergerakan saya rukuk sujud, angkat takbir, die sengih-sengih, tegakkan kaki, kepak-kepakkan tangan pastu ketawa. Adoi. Tak kyusuk den nak solat. Tapi buat tak nampak ajela...Nak tutup mata..Erm, orang kata solat tak boleh tutup mata. Betul ke? tak taula.

Abes, kalo dah macam ni...Cemane weh? Ko nak sujud camno? HAHAHA... nak tak nak terpaksa la beralih sedikit nak cari ruang nak sujud. Hadoi, mencabar betui den nak solat tau. Dulu masa dia tak pandai meniarap ni, bolehla biar dia atas katil sorang-sorang. Tapi make sure dia boleh tengok muka den yang comel ni. LOL. Skang tak bolehla, jangan carik pasal weh. Silap aribulan GEDEGANG!! benjol kepala anak haku.

Lepas solat, nak bace Al-Quran sket, letak dia atas paha. Baca sama-sama, tapi dia sibuk nak masukkan helai-helai Al-Quran tu dalam mulut, pastu kelepet-kelepet tangan halus tu tepuk Quran. Bukan boleh duduk lama-lama tu, kojap ajola den baco, pastu Sadaqallahuazimmmmmm... Tunggu 3-4hari baru dapat bace balik. Itu kalo dapat, kalo tak dapat, duduk ajelah Quran tu atas rehal atas lemari tu. Hadoi, bilo den nak khatam lepas dapat anak ni. Sabo jela..

------------------------------------



Ni pagi tadi, tengah saya dok tepek-tepek muka dengan bedak gincu bagai, dia mesti perati macam ni. Hari-hari macam ni...letak atas katil dia tengok sume gerak geri saya, nasib baik tak ngamuk. Sebelum g umah BS, saya dah siap-siap mandikan dia dulu, sonang keje BS. Amik terus tidokan semula je, sebab dia bangun seawal 5 pagi. Lobam mata dikerjakan Husna tau.


Bila ibu dia dah get ready, agah-agah sikit je, senyum sampai ke telinga. Haaaa...sengihla..sengihla, jap lagi ekau nangis bila dah tukar tangah dgn BS...Huhuhu

Petang bila nak amik, nampak muka saya je, melonjak suka....

13 comments:

  1. aaaa...tomelnya husna. cam rindu lak kt dia. lamenya anT x nmpk muke =) kiss anT sket husna...mmuahhhs =D

    fashya mmg tabah. respect habes. kite klu xde habi rase takot sungguh. ber2 dgn anak pon takot. ntah pape. riso xleh nk handle. kekeke. biaselah dh sllu dimanjakan..apelah ibu naurah nie kan..huhuhh

    ReplyDelete
  2. hebatnyaaa cara fashya jg bb..kalo kite xtaw la camana....dah le xde experience jaga adik2...ish mmg tabik spring toink toink la kat fashya.bravo!!

    ReplyDelete
  3. comeynye anak dara nie senyum camtu.rasa nak cubit2 lak.eeeee...

    baby2 time nie mmg camtu kot fashya.pantang tak nampak muka kita,mula melalak cam kena dera.sampai nak mandi pun kena usung letak dpn pintu tu.huhuu..

    ReplyDelete
  4. pandai bergaya la dak tecik ni..
    erm nak menunaikan y wajib, dengan apa cara sekalipun kan.mudah2an dipermudahkan urusan :)

    ReplyDelete
  5. fuhhh
    serius mmg tabik spring ar kat fasya,
    hehe
    klu na, xley nk brdiri 2minit,
    dia dtg sdiri panjat kat kaki tu tuk berdiri, bahye2,

    ReplyDelete
  6. eh,sama la...bdk kecik sorg tu mst nk tgk muke umi dia ni ha...letak tepi sejadah,boleh plak dia p memanjat kaki kite..hihihi...
    tp,bgs la fashya..husna belajar solat secara xlangsung....

    i want princess after this...*tetibe*

    ReplyDelete
  7. comel husna senyum..sejukkkk je tgk..
    agk mcabar la bila jg anak sorg2 kn..
    even fasya x kawen lg,mybe fasya pn akn alami mcm akak jgk..ssh kn bila keje jauh2..

    ReplyDelete
  8. terrernya...sy pn slalu wat gitu..btol time maghrib slalunya mencabar! kkdg xmo kt ayah dia...sy wat gitu la...tgk muka kita baru senyap sket...aduhaiii...penat kan? tp enjoy~! :)

    ReplyDelete
  9. alahaiii cik husna kita ni
    tgk dia senyum gambar last mmg sweet sgt. tahniah fashya!!!
    setiap kali tgk fashya urus husna sorang2 gini mmg bangga sgt
    kita ni yg suami menolong pun kadang2 termerungut

    tahniah...tahniah!!

    ReplyDelete
  10. usia dia tgh nk kan perhatian sentiasa.mmg mencabar gitu.sampai ke tahap solat dpn ank.mcm kt mekah kan hehe.
    untung bs husna pepagi xyah mandikan dia.mya busuk2 transfer umh bs.kekadang tu air liur basi pon momy dia tak cuci ahakz

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ