Thursday, August 5, 2010

Second time

Dahla jiwa tengah kacau...
Ape perasaan korang bila amik anak, tgk anak jadik camni...
...
..
.

Baru nak tenang-tenangkan hati tgk si kecik ni, bila tengok dia macam ni makin berjujai-jujai lah airmata ni mengalir, bukan senang nak tgk ibu ni menangis. Ya Allah, ini bukan kali pertama, mase 1st time tu saya boleh buat tak tau lagi, sebab sikit aje, tapi kali ni makin banyak n bibir Husna bengkak.

Allah sajalah yang tau perasaan saya mase tu. Call hubby bagitau. Then, dah tak boleh biarkan dah ni, call BS tanya kenapa bibir Husna jadik macamni. Dia kata, dia meniarapkan Husna, Husna menangis masa tu, kepala dia macam terhantuk2 then tersembam atas lantai....WHat???? baringkan Husna atas lantai???? Patutkah??? melampaukan?

Dia kate dia tak perasan, pagi tadi bila saya cek kat rumah BS tu, dia just alaskan dengan comforter yang nipis gile..sah-sah kalo terhantuk mmg terasa kat simen tu....

Harini saya dah bekalkan comferter yang tebal dan tilam. Kalau jadik lagi macam ni, mmg alamatnya tukar BS ye Husna.....

dan juga...saya pesan, mulai harini petang tak payah mandikan, biar saya yang mandikan Husna...

Nak cerita pasal BS Husna, sebenarnya dia tak penah kawen, senang cite Andartu lah...sori bahasa kasar sikit.umur dalam lingkungan 40++, sekarang ni dia just jaga Husna dan 2 org kanak-kanak, dah besar, dah sekolah....Saya kesian kat dia, saya faham mata pencarian dia dengan menjaga anak orang. Skarang anak yang dia jaga dah berkurang dari 7org jadik 3org, hari-hari dia pesan kat saya suruh tanya-tanya kan orang kalau-kalau nak carik pengasuh, rekemen kat dia. Saya ni cuba lah tolong dia, tp bila fikir-fikirkan, cemane nak jaga anak org ramai-ramai, alangkan baby sorg tu sampai jadik macamtu???Kang makin ramai, makin terbiar pulak si Husna tu. Serba salah saya dibuatnya.

Ntahla....

Nasib baik bila saya suakan cik B dia nak minum, tak sakitlah tu....takpelah...tapi tak sanggupla nak tgk anak jadik macam tu...kite jaga okay je...dapat kat org lain, macam tu plak jadiknya.

Siannya Husna, semalam dia genap 3bulan.

so far progress dia dah pandai senyum n gelak-gelak bila diagah...mitten die pun asik basah je sebab suka hisap jari.....tak sabar nak tgu dia pandai meniarap....

25 comments:

  1. siannya husna....ingatkan ulser tp sbb terantuk rupanya ek....tu lah, kalo anta umah BS, mmg kena provide semua skali la...kalo tak, mau la dok atas lantai je anak tu kang...tp jgn bg buai kt BS, takot dia ayun laju2 nti.x elok utk baby..

    sekadar pendapat :)

    ReplyDelete
  2. adoiii..
    meremang bulu roma ni nape?? ishkk..
    tp sgt ksian kat husna :(
    bile dah bergelar ibu ni,
    mmg cpt sensitif bila tgk ank2 kecik tercedera walau kene gegetan nyamuk skalipun,
    ishk..mintak jgnla ade lg kes tercedera mcm ni,
    klu x, tukar je la fasya,
    ksian kat ank tu :(

    ReplyDelete
  3. ishhhh...apa lah.
    kesian husna.sedih lak nengok
    kena hati2 lain kali nie fashya.
    mudah2an takde apa2 lagi yg akan berlaku kat husna

    ReplyDelete
  4. gitu sekali jadinye ye.. iskk x bole tgk la baby kene gitu.. kalau jadi lg tukar je fasya, sian sama husna..

    ReplyDelete
  5. erm dah dua kali jd macam tue kat husna..kesiannyer kita tgk...erm pas nie cuberlah cari BS lain..macam tak sesuai kot sbb dia ada jaga ramai sgt...may b terabai sket kat husna.. kesiannyer tgk dia..sabarlah yer fashya....

    ReplyDelete
  6. uish xleh biar ni shya...nnt kang ntah aper pulak yg jadik..cuba2 la carik bs yg lain sementra ni..anak mesti diutamakan

    ReplyDelete
  7. ala siannye. tak suke betollah org yg x berapa cermat jaga baby nie. kite punyelah jaga2 klu blh bentang toto 1 hall nk bg x jd eksiden, dia senang2 je alas kain nipis2. ala..pk la sikit kan. xkn benda tu pn ajor? emo betol aku klu org amek ringan psl safety baby nihh...grrr

    ReplyDelete
  8. hi,salam perkenala,baru 1st time baca ni blog u.
    Kesiannya...Klu mas,dah lama cari pengasuh lain.tapi tu la kan nk cari pengasuh bukannya senang,susahhhhhh sangt.
    Kadang2 diaorng jaga ank kita hanya nk duit saja,bukan nk sayang pun.
    Jaga pun ikut sempat sja.
    Klu jadi lagi,tukar jer la.ni pendapat la..

    ReplyDelete
  9. pas ni kalau ada kesan luka lagi better tukar BS,bahaya lah.

    ReplyDelete
  10. Fasya,
    Kalau jadi sekali kita boleh terima lagi. Ni dah dua kali. Kesian kat Husna.

    Saya rasa (pandangan saja ya) kalau ada peluang cari BS lain, awk carilah. Atau usakan alternatif lain ke. Jangan tunggu jadi kali ketiga, Fasya. Kesian Husna. Teruk saya tengok bibir dia tu.

    ReplyDelete
  11. to all:

    thanks 4 the concern....
    erm...susah jugak nak carik BS lain.
    Sian Husna, ntah macamana die jaga agaknya...
    Saya ni dah la jenis malas nak besar2kan cerita....xpe, still bagi dia peluang...hopefully okay lepas ni...

    ReplyDelete
  12. pfffffft. nak babysit baby bukan macam babysit toddler ke apa. Kena pay full attention. Kalau agak2 tak boleh nak hadap baby, baik jgn jaga anak orang. Kan?

    Maybe you better carik BS lain kot. Kesian Husna.

    ReplyDelete
  13. awakkk...kita rasa tak patut la BS tu meniarapkan husna..dia bb lagi lah..tunggu dah 4, 5 bulan baru kuat sikit kpala tu... luruh jantung hati tgk cam tu!!!! gerammmmmmmmmmmm!!!!!

    ReplyDelete
  14. sian baby husna..tak patut betul BS tu meniarapkan husna..dia bkn reti meniarap lagi..
    kalau jadi lg better cari BS yg lain kot.tkut nanti jd ape2 plak..
    mujur husna bleh menyusu lagi

    ReplyDelete
  15. aduhh..hati ibu
    kita ni yg tgk ni je pun rasa sayu
    budak kecik kan..pe lah dia tau
    kalau smpai pecah2 gitu
    fashya ni kira tabah gak ni
    boleh lagi sabar cakap baik
    kalau kita, agak dah tak terkawal dah

    tapi kalau jadik lagi
    carik org lain la fashya

    ReplyDelete
  16. jiha tgk lak mcm nak nanges huhuhu...

    sian husna

    ReplyDelete
  17. oh my..
    kenapa boleh jadi mcm ni..
    u should do something dear..jgn dibiarkan.. kesian ur baby..

    ReplyDelete
  18. kesian nya husna. apsal la bs tu bengap sangat pi letak bb kat atas lantai..ishhh. kalo ikutkan marah sy ni dan dan skrg ni jgk nk suruh fahsya carik bs lain. bahye ni tau.eiiii

    ReplyDelete
  19. mesti sume ibu 2 emo bile tgk anak jadik camnikan...saya jugak macam tu...sabar ajelah...

    mmg bahaya kalo nak diikutkan...serba salah saya dibuatnya...sian kat Husna...geram mmg geram...tp xkan nak lepaskan kat BS tu kot...

    tgkla, if ade ape2 lagi yang tak kene dgn BS tu, terpaksa jugak ikhtiarkan cari BS lain.

    ReplyDelete
  20. Fashya,

    Kesian tgk baby Husna mcm tu, saya dulu anak saya nangis sakit, saya pun nangis jugak.. maklumla anak first, tp hati ibu mana yg tak terasa tgk anak sakit. Tulah rasanya baby sitter tu malas nak jaga, just biarkan ja..

    ReplyDelete
  21. Fashya.. ciannya kat Husna... tukar BS la.. better cari yang da kawen n ada pengalaman jaga anak sendiri... Feel org belum kawen n da kawen jaga anak lain...
    Sekrg Husna xpandai pape lagi.. nnt da pandai meniarap.. merangkak...ntah apa la pulak...
    Hopefully, pasni xde lagi perkara camni jadi kat Husna...

    ReplyDelete
  22. MasyaAllah... sampai pecah bibir Husna???! Scary... hopefully Fasya check btol2 everytime amik Husna dr BS... mana tau takut2 ada lg injuries yg dia sorok tk nk bgtau...

    ReplyDelete
  23. fasha...

    sha pun same alaminye skg...nak tukar BS.

    qaish br sebulan djaga dah sakit sampai masuk wad.

    akk selidik2 punca..akk rasa lebih kepada semasa qaish kat rumah penjaga...kebersihan tak d utamakan.

    akibatnye qaish kene jangkitan kuman pd usus yg masuk dr mulut..melalui puting atau botol susu.

    aritu tgh dia bancuh susu..air pun xrasa suam...

    pastu tilam tempat qaish golek2 pun x bersih kepap jer...sarung bantal qaish sampaikan akk mintak nak bawak balik basuh.

    alahai..sarung bantal yg ringan tu xkan takleh dia basuhkan bile dah tgk kepam...

    so skg sedang usaha nak tukar BS.

    fasha pun jgn ambil mudah...sha dah rasa anak sakit sampai masuk wad... dah la baby sakit.... susut badan..bill hosp pun kaw kaw.

    huh...taknak sggh berulng lg.

    ReplyDelete
  24. sian qaish, diorg yang nak jaga anak org ni silalah pentingkan kebersihan.bukan tak bayar..sian bby kecik lagi..bukan tau pape....ntahla sha, tak tau nak hantar kat mane dah ni....nak cari bs yg betul2 boleh jaga bukan senang

    ReplyDelete
  25. sha pun tgh kabut skg ni.
    sejak qaish keluar ward ..nmpk perangai dia lain sikit...byk meragam dan byk nakkan perhatian. boleh ke BS beri tu semua....

    sha pun tgh usaha cari BS lain dlm diam.

    maybe lepas raye tukar BS...

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ