Tuesday, July 20, 2010

Siannya kat anak ibu tu..


Anak ibu semalam macam tercedera sikit, balik dari amik Husna dari rumah pengasuh, dia tak tido, tapi dalam kereta asik nguap-nguap je, pastu saya ternampak macam ade darah kat dalam mulut dia. Hati dah gundah gulana aje, nak cepat sampai rumah, nak belek mulut dia. Knapa la anak ibu ni ye, apela pengasuh tu buat sampai anak ibu ni jadik camni. Apsal pulak la saya ni tak bertanya kat pengasuh tu. Macam-macam andaian yang saya buat malam tadi. Pengasuh Husna skang dia dah tak train Husna minum susu guna botol, dia suap aje susu dengan sudu. Agaknya sudu tu terkena mulut Husna kot.

Saya dah risau andai kata dia sakit masa menyusu, nasib baik dia bila B ada dalam mulut dia tak menangis,mungkin dia tak sakit. Tak sakit takpelah, saya cube pujuk diri sendri. Mungkin dia tak sengaja, cube berandaian +ve. Lepas tu, saya belek-belek satu badan Husna, takde apa-apa.

So far, pengasuh Husna skang ni bila ade ape-ape jadik kat Husna dia akan bagitau, tapi semalam takde pun dia bgtau ape-ape. Report kat hubby, dia soh amik pic, takut gak kalau ade ape-ape lagi yang jadik. Erm....macam tulah, kalau anak dijaga oleh orang lain, ikutkan hati nak aje saya berhenti keje jaga sendiri anak. Tapi tulah, taraf hidup yang makin tinggi ni, buat keinginan saya tu terpaksa dilupakan. Nak buat cemana, tawakal saja pada Allah, itu yang terbaik.

Sian nye tgk muka Husna, suci, innoncent, jujur.......suci seputih kapas...apalah yang dia tau kalau org nak nak marah-marah dia @ nak bentak-bentak dia. Kadang-kadang saya pun nyesal kalau saya bertindak macam tu, dulu lah sebelum dapat addapt jaga dia sorg2, sekarang dah ade kesedaran n dah boleh terima. Bila die menangis malam-malam, saya yang mengantuk terpaksa tenangkan dia, dah boleh kawal diri dari marah-marah dia. Cuba ingat Allah....

Ya Allah, peliharalah anak aku, Husna dari segala bahaya...sesungguhnya Kaulah sebaik-baik penjaga dan kuatkan lah semangatku. Amin.........

18 comments:

  1. Salam kenal Ibu Husna,

    Sayu je tengok Husna mcm tu. Walaupun mungkin nampak takde apa sangat, but naluri ibu tu seolah-olah boleh tau bila anak dlm kesakitan. :(

    Kuatkan semangat ya. Sabar banyak-banyak. Insya-Allah, Allah sentiasa akan lindungi Husna dari segala bahaya. DIA kan sebaik-baik penjaga. :)

    Nway, sy baru baca blog ni halfway. Banyak perkara yg dah awak lalui. Hopefully awk akan terus kuat untuk Husna.

    ReplyDelete
  2. btul tuh fashya...awal2 dulu asik rasa geram je kalau anak meragam time mlm... skrg da ok n da blh adapt... :) kesian bdk2 kecik bkn depa tau apa kn :)

    ReplyDelete
  3. kesiannya Husna. maybe pengasuh tu pn x perasan kot Husna terluka tuh. kite bersangka baek jelah yer.

    Naurah tu lagilah ddk nursery. memanjang kene flu. pastu tercalar balar gak kkdng tue kat muke. bintat2 nyamok lagi. mmg sedih tp ape nk buat. bagi jelah ubat biar cepat sembuh. =S

    ReplyDelete
  4. alahai ksiannye husna..
    rase nk menitis je air mata ni klau tgk ank2 kecil ni tercedera..
    tp cm fashya ckpa r..
    think +tive..
    hope lps ni xterjd lg
    =)

    ReplyDelete
  5. erm cian nyer kat husna..sapulah minyak sket cepat sembuh...nanti terganggu dia nak bf...cianyer...

    ReplyDelete
  6. ibu alia:
    salam kenal jugak, thanks sebab sudi bace blog yang tak seberapa ni...bile dibelek2 balik en3 lama, macam banyak mengadu aje...cam segan plak..hihi...

    faizah:
    bila dah sampai opis tak sabar nak balik tebus balik kesalahan kite tu...huhu

    mama naurah:
    susah hatikan bila anak ade kat nursery tu..tapi cekalkan n tabahkan hati jelakan...sian naurah...

    nano:
    yup, think +ve, tak mau marah2 pengasuh tu, kang buatnye dia balas dendam kat anak kite..tak ke naya... :(

    intan:
    dia tak sakit, tak nangis pun...pagi td tgk mulut dia dah ok...alhamdulillah

    ReplyDelete
  7. erm cian nyer kat husna..sapulah minyak sket cepat sembuh...nanti terganggu dia nak bf...cianyer...

    ReplyDelete
  8. alahai husna...moga husna sihat2 saje...ikot pengalaman mas kn Fashya,mmg kena tny je pengasuh dia..ape yg jadi sbnrny...dlu anak mas pon penah lebam bibir bwh dia.sian sgt..
    ikot je instict ibu....
    moge Allah pelihara anak2 kite...

    ReplyDelete
  9. Haaaa. Kalau Aishah mesti dah menangis!!

    Susah kan kalau hantar rumah orang? Niat besar dalam hati nak berhenti kerja nak jaga sendiri. Tapi apakan daya...

    Sabar ye Fashya, mungkin harini pengsauh tu akan beritahu kenapa.

    ReplyDelete
  10. hye fasyha..
    err kalau saya mesti tak senang duduk dah nak htr die..
    cblah ty2 babysitter tu kenapa boleh berdarah mcm tu.. ty baik2 bukan nak marah pun kan..

    ReplyDelete
  11. ala sian husna. fasya mmg kena tanya pengasuh tu selalu. tapi kdg² kita ni pun cam tak berani tanya byk² kan. takut diorang apa² anak kita pula. doa dan tawakal k.

    ReplyDelete
  12. mas:
    hai la pengasuh, jaga la anak kitorg ni baik2..kitorg bayar tau....

    aishah:
    erm..berat hati nak hantar aishah, tapi tawakal ajela.fashya tgk dia pun nak nanges tp tak nanges sebab dia pun tak nangis.

    fatenton:
    nak mesej dia semalam, tp tak termesej...tak tau la nape berat sangat mulut ni nak tanya

    wardah:
    yup, doa dan tawakal adalah yang terbaik

    ReplyDelete
  13. sian gile kt husna.. uishh pnat2 blik kje tgk anak kne mcm 2 plak, rse susah ati je kn.. iskk kesian dia..

    ReplyDelete
  14. siannya husna..sib baik dia baik je...nape pengasuh tu tanak guna botol je..

    ReplyDelete
  15. kesiannya Husna, Lisa rasa awak patut tanya pengasuh tu..x elok pendam dalam hati..nanti asyik teringat2 susah..satu kerja pun x jalan..cuba tanya dan bincang elok2..maybe yes accident tapi sekarang mcm2 kan....kesian husna..dia kecik lagi....salam kenal and i follow u...

    ReplyDelete
  16. fashya..hantar husna katne..cam risau je tengok orang jage baby kite camtu..

    ReplyDelete
  17. hantar dia kat sri pulai umah org...tulah penat2 kite jg elok je, dia jaga jadik camtu

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ