Tuesday, July 13, 2010

ceritera hujung minggu

Ish, dalam kepala ni banyak betul mende nak tulis, tp apsalla malas sangat nak menaip. Draf banyak sangat dalam kepala, semua benda nak tulis, bila dah melambak-lambak dibiarkan macam tu je, maka jadilah blog yang sunyi sepi.

Ape yang diceritakan dulu eh....(^^")

permulaan:
Ok, jom cerita pasal last wiken...En suami saya aka ayah Husna datang Jb...hoyeh!!! bawak mesin basuh, stroller n playmate Husna sekali, FYI, rumah bujang (bujang ke??? ) saya kan takde mesin basuh. Since pregnant lagi gigih basuh baju guna tangan. Bila dah ade mesin basuh ni senangla keje saya sikit, takdela nak pikir bilala nak berkejar-kejar basuh baju. Ok, skip cerita ni, tak menarik langsung.

Bila ayah Husna datang, bolehla kami berjimba-jimba berjalan-jalan. Lagi-lagi stroller Husna dah ade kat sini, sume barang tu make me easy so, kami sekeluarga membawa diri berjalan-jalan dekat Angsana, Husna sangat behave walaupun kadang-kadang dia ade nanges-nanges anak...Ape nanges-nanges anak tu? ala, nanges sikit-sikit je. Nanges pun sebab nak tido, org nak bawak dia jalan-jalan, dia sibuk nak tido plak, Husna ni kalo dia nak tido, make sure diri dia kena dalam keadaan selesa, kalo tak walaupun mata dah seberat trak 3tan pun die bantai menangis..


Bila dia dah selesa, macam ni pun boleh...ayah dia je yang boleh buat...huhu
(berat Husna currently= 5.4kg. semangat dia ni...dah berat)

perkembangan:
Sempatla kami berdua mensantap KFC yum..yum, dah lama tak makan KFC. Sambil dia ade dalam stroller, dan stroller tu tak boleh duduk diam okey, kene gerak-gerakkan stroller tu, sambil makan, sambil gerak-gerakkan stroller, pastu buat muke-muke pelik nak agah-agah dia. Bila dia senyum, alahai anak ibu....cair je hati ibu ni.

Jeng..jeng..jeng......Bila dia nak susu, dengan tanpa segan silu, ibu duduk dekat bangku yang ade dekat sana, and selak baju..tp dalam keadaan yang bersopanlah. Takkan nak buat macam dalam bilik. Itu tugas si ibu .huhu..Tugas si ayah, sila cover ibu ye.. So, tugas Husna, sila minum dengan bersungguh-sungguh, jangan main-main..Susah ibu nti. Husna skang kan kalo die tak lapar sangat, dia suka main-main je isap susu, dia isap, dia lepas, pastu sambung isap dia lepas..pulak tu kalo nak lepaskan tu, lepas dengan bersungguh-sungguh, tarik nipple pastu baru keluarkan dari mulut dia. Sakit okey.. Lagi kalo die ketap dengan gusi dia. Ouch!!! tp nasib baik Husna ade ibu yang baik...wakakaka....senyum aje bila dia buat camtu walaupun terjerit sikit...Hihihi...
Masa nak minum tu, boleh pulak dia main-main hisap, adoi...Husna!

Dah kenyang confirm nak tido, dah nyenyak-nyenyak tido dalam stroller, sambil bunyi-bunyi berdentam-dentum dalam angsana tu, tak dihiraukan langsung, maka si ibu berkata kepada si ayah, "b, bolehla kite berjalan-jalan lagi, Husna da tido", Sebenarnya, ibu dia nak g kat baby department, nak shopping baju anak dara dia, tp ayah macam tak bagi je.. Ibu die dah galak sakan shopping online tau sebab tu ayah tak bagi..HAHAHA

klimaks:
Jalan punya jalan, sekali ade amoi panggil kami, nak bagi sticker BABY ON BOARD. Kami suke sebab dah ada babykan, mestila nak bagitau kat driver-driver lain, bahawa dalam kereta kami ade baby. Dia bagi dua sambil menunjukkan voucher kedai dia. Sambil cerita-cerita dan tunjuk voucher tu, kami dibawa ke dalam kedai, kononnye, kene isi borang dan kalo ade luck kami akan dapat hadiah misteri. Ikutkan aje, sebab dia kate takde papa, just isi borang je. (bila baca part ni korang ade terfikir ape-ape x?) Cis, kami hampir terpedaya tak tak??? Geram!!!!

K, sambung cerita...Kami ni pun masukla, memandangkan mood Husna sangat baik, kalo die menangis komfem taknak nya kami masuk. Dalam bilik cam ruangan perbincangan tu, saya pun isilah borang n voucher RM50 yang dia bagi tu, sambil dia tunjuk cara-cara nak isi borang. Org lain punya borang (contoh borang ) sume tulis terima kasih, skali borang saya ade tulis : CONGRATULATION!! you win thermal cooker and vaccum Cleaner worth RM57++,

Bila dia dah tgk saya menang tu, dia plak melompat-lompat gembira. Aik, apsal ni? betul ke aku dah menang? Kira mmg gile luck ar saya time tu sebab dah menang hadiah kan..Dalam hati ni dok pikir Ya Allah, bertuahnya aku, org lain punya borang tulis TERIMA KASIH je. Kat borang aku, aku menang hadiah, rezeki ko la Husna, saya berfikir. Sambil berangan-angan boleh guna dapur mahal nak masak-masak..HAHAHAHAHAHAHA...

Antara perbualan saya dgn amoi (en suami senyap je-muka dia dah masam tp saya tak tau knape) :

Saya: eh, nak tanda tangan kat mana ni?
Amoi: Eh, u menangla, u menang. cube tengok ni, dapat dapur n vacum,
Saya: Ha yelah....saya menang.
Amoi: Jap eh, saya call manager jap, boleh tak u amik hadiah ni.
Saya: okay...

Dia pun call sapentah ckp diorg dah salah hantar borangla, saya tak boleh dapat hadiah tu sebab mahal sangatla, siap ckp nti saya boleh buat report konon macam gores dan menangla, yang paling best ramai-ramai plak tu ckp saya layak dapat hadiah ni, padahal manager dalam phone tu berkeras-keras tak nak bagi sebab salah anta borang. Siap ckp, semalam org Singapura dapat tv, Tv takpela, murah, diorg bleh lepaskan. Ni saya menang hadiah RM5+++ okay!!
Amoi tu siap pas kat saya phone dia ckp dengan org dalam phone tu, supaya saya tegakkan kebenaran. Ceh!!!hampeh...Kebenaran la sangat!!!!

Tup,tup, bila dah abes diorg ckp dalam phone, amoi tu salam saya. Okay Tahniah, u boleh amik hadiah ni, bolehla blanja kitorg KFC. Haku yang innoncent gile tu suke, happy, gembira gile tu pun salamla tgn dia sambil ckp boleh..boleh..boleh....!! Hampeh!!! Gila innoncent...(^^")

Pastu diorg ceritala pulak cara-cara nak guna alat-alat tu lepas dah tunjuk hadiah yang bakal saya menang. Cerita skali cemana nak blanja voucher RM50 tu. Nak blanja barang-barang dia dengan RM50, barang-barang korang bukan RM20-RM 30 tp riban-riban, berbaloi sangat ke korg bagi voucher RM50 u kat kitorg!!!

Saya yang still innocent gila baik tu terus ajela mendengar celoteh amoi tu cemane nak blanje voucher tu, dia suggest filter air bernilai rm2+++, cemane nak bayar n so on, so on, saya malas nak cerita, tp yang penting saya perlu keluarkan duit untuk dapatkan ke3-3 barang tu. Memandangkan kami ni takde credit kad, so amoi tu suggest guna cara booking, kami kena bayar sekian harga untuk booking, then the balance boleh kumpul duit dl dalam masa setahun pastu baru boleh amik ke3-3 item tu. Logik ke tak logik tu. Bak kate Agnes Monika- tak ada logika la....Hampeh kali ke 4!!!!...

Saya yang still innocent gila baik tu, tak tau pun bakal ditipu, sibuk tanya itu ini, itu ini...tp sebalik nya en suami saya hanya senyap sambil tunjuk muka ketat.

peleraian:
TIBA-TIBA, setelah sekian lama mendiamkan diri, suami saya bukak mulut..

" Dah, kitorang taknak semua ni, cancell semua" - muka ketat okay!!

Agaknya si amoi tu tgk muka ketat hubby, trus dia ckp "Cancell eh, okay cancel"---macam takut je,....ekeke...

Saya yang still innocent gile baik tu trus macam frust tarik nafas pnjg, rase ruginye lepaskan barang-barang tu sume. Keluar aje dari kedai tu, saya yang innocent baik gile ckp "b, tak rugi ke lepaskan hadiah-hadiah tu", maka dengan ayat saya yang hanya ade 8 perkataan tu, dia pun berhujah tak henti-henti sampai 800patah perkataan, lebih lagi kot. Itu semua taktik diorg nak berniaga, nak menipu je keje. Silap-silap barang-barang t sum tak sampai harga RM5+++ pun. Ok, selepas mendengar hujah 800 patah perkataan suami @ lebih itu, barula ibu si Husna yang innocent baik gile tu dah tumbuh tanduk dok kutuk-kutuk. Tak baik tau menipu org. Sedihnya ade org camtu, pulak tu ade org melayu skali plak tu dok menipu org melayu. Sedihnya T______T.

Kadang-kadang teringat cara diorg berlakon tu, Ya allah, aku terpedaya. Kalau takde suami masa tu confirm 99% aku pasti terpedaya. 1st time kene tau tak. Kalah pelakon-pelakon kat Malaysia ni kalo tgk diorg berlakon nak meyakinkan saya. Benci tau..benci kene tipu camtu.

Pengajaran:

1. kalo dah dapat hadiah tu, bagi jela kan, kalau diorg suruh bayar-bayar tu, baik lupakan ajela..nak menipula tu...

2. Jangan cepat terpedaya dengan lakonan semata-mata....mesti kene ade syak wasangka sket, lagi-lagi kalau dia buat baik sangat dgn kite. Amoi tu konon baikla sebab beriya-iya nak bagi saya adiah tu, masa ni saya ade syak wasangka sikit.

3. Beringat-ingat okay...dalam dunia ni macam-macam org ade...ISh...sedihnya...



Haaaaaaaa kau, sekali saya dah rajin menulis.....





5 comments:

  1. ya allah.....sama gilaaaa dgn story kite laaa :(( mmg ***** punye org yg jual tu kan. bg voucher 50 dpt adiah worth 7+++ (konon ade 10 je adiah ni dlm malaysia) tp kena belanjakan voucher rm50 utk brg2 harga 3+++. duhhh!!! pastu siap call2 manager pastu paksa kite ckp2 dgn manager dia WTH.pastu bila kite ckp xnak dia kata rugii kakk rugi nanti...kalo taknak dia nak ambek la konon. last skali ckp kat dia. hah you ambik la. ingat i kisah?? hahaha. siap buat muka masam ms kite blah. nampak sgt ini taktik baru dorg...dasar penipu kan.

    eh tetiba emo kt sini =p

    ReplyDelete
  2. adoi sgt panjang cerita ini.tapi dh baca dan ni memang memberi pengajaran.emm mana ada barang free,kalau kate free tu mesti ada something wrong somewhere

    ReplyDelete
  3. ni macam kes gores dan menang la ni kan. jahat sungguh diorang ni.

    ReplyDelete
  4. haha ramai dah yg terkena kes cmni,
    dan family na slh 1 manggsanya..
    3k melayang..
    stakat mesin pengurut kaki,oven ngn sauna..
    yg hanya brand cikai2 je tu..
    adoiii..
    sabor je la..
    arwah ayah lak time tu byk duit..laju je dia hulur..
    ishk3

    ReplyDelete
  5. ciare: sila..sila emo..aku bagi ko emo kat sini...tp ko xde plak layan eh..bagus,bagus...

    mrs adam: kene berjaga2 kalo org nak bagi barang2 mahal free...hmmm

    wardah: biarkan diorg..akhirat nti sila jawab

    nano: erm...kesian....diorg sesuka hati nak tipu duit org kan.jadikan sempadan ape yang dah terjadi..ade hikmah disebalik kejadian...

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ