Wednesday, March 3, 2010

DIY: Do It Yourself

Entri yang lepas saya ade cerita tentang kain-kain yang saya beli untuk dibuat stuff baby kan....so arini baru bleh cerita sebab dah siap dah pun sume hasil-hasil DIY saya...Memang banyak duit boleh save kalo kite DIY... memandangkan skill menjahit ni ade, saya dengan rase rajin nye, dengan rela hati menDIY dress pregnant, bedung dgn sarung bantal baby saya....

Maka, selepas selesai saje solat isyak, maka bermulalah sessi membuka mesin jahit dan mengedik-gediklah mesin jahit tu saya kerjakan.... To all my housemate, sori ye kalo saya suke sangat buat bising dimalam-malam hari. Time tu jela saya nak mengadap mesin jahit, wiken n siang weekdays mmg takde can la mengadap mende-mende ni sume.... Tapi lepas menjahit tu, tanggung sendri la sakit-sakit dan lenguh-lenguh badan ni ye.. yelah, dah duduk lama-lama mane tak sakit badan ni....tapi takpe, berbaloi untuk semua itu bila hasil yang kite perolehi sangat-sangat berpuas hati...ngeeeeeeee.... :)

TARAAA!!!!

ini dia...bedung @ blanket baby, sarung bantal baby

Isi sarung bantal tu still kat kampung lagi, tak tau lah samaada atok nyang baby ni dah isi kekabu ke blum, org-org tua ni mmg banyak pantang larangnya, masa saya nak buat bantal ni, diorg awal-awal dah offer diri nak masukkan kekabu dan jahitkan lubang bantal tempat nak isi kekabu tu sebab mengikut cakap-cakap org tualah, tak baik ibu mengandung ni buat mende-mende cam tu, takut laluan nak beranak nanti tertutup...Wallahualam.....orang-orang muda ni, ikutkan ajelah, kadang-kadang ade betulnye cakap diorg ni...so....since diorg dah willing nak tolong, just pass kat diorg task tu.....


Ops!!! perut itu sudah tidak boleh disorok lagi, waima dalam gambar pun die boleh terselit...hehehehe... Kiut tak?? kiut kan...hihi... saje pilih renda biru, nmpak universal, kalo pilih renda pink, tak ke naya baby boy saya nti nampak 'jambu'....hihihi..... Walaupun, ujian scan dan menampakkan 'bunga', takut jugak nak kalau-kalau terkeluar ' cik burung' nti...hihi....

And this my dress yang diDIY sendri... :)... simple aje, guna kain pun, RM5/meter...saya beli 3meter, tp rasenya just guna 2meter aje...penggunaan kain yang minima..macam overall....pakai dengan t-shirt biasa aje kat dalam tu..... saya bukan fashion designer, nak reka-reka sesuka hati baju ni, dress ni saya tiru sebenarnya...hihi, tp dibesarkan sikit tang perut tu...... :)

Nak cerita tentang kos pulak: penjimatan berganda-ganda....

dress: kos kain=RM15, zip=RM1.20.....jumlah harga baju tak sampai RM20..hihi....
sarung bantal: kain RM 4.80/meter, renda RM1.50/meter, guna 3meter=RM4.50...jumlah harga pon xsampai RM10.....

Best tak?? bestkan.... :) ....dalam hati..jimat duit den...

Ade yang nak tempah???? (perasan) hihi...saya sudah tak larat nak terbongkok-bongkok dengan perut yang makin memboyot ni...

10 comments:

  1. fasya mmg rajin...mcm la yg dia bt...hehe

    ReplyDelete
  2. fasya,
    kain yg blanket tu kain jenis ape ek?

    ReplyDelete
  3. untungnya org pandai menjahit. lepas ni bleh sy upah baju kat awak lak haha

    ReplyDelete
  4. amboiiiiii rajinnye..

    leh tempah nie..heheh tak la elly gurau je.mesti best kan kalau wat sendiri lagi2 barang anak2...elly ni nama je bapak tukang jahit...jahit butang pun berterabur

    ReplyDelete
  5. yani: jenis kain tu cemane nak cakap ek, tp jenis die cam bulu-bulu tebal sikit....kalo g kat nagoya ke kain die sume corak comel2....

    ReplyDelete
  6. Fashya,
    ha rasenye tahu kain tu yg camne.. thanx for the info.. nanti nak try tgk kat nagoya..

    ReplyDelete
  7. wah berbakatny7a..bagus2 teruskan usaha..nnt blh jahit baju baby plk

    ReplyDelete
  8. fasya..ada2..hik2.lps baby fasya beso sket nanti..huhu..

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ