Tuesday, September 1, 2009

there are 2 lines!!ALHAMDULILLAH....

this pregnancy test kit is mine!!!
yes!! its mine..
there are 2 lines
yang membawa maksud bahawa
I'M PREGNANT..

belum sempat honeymoon, belum sempat inai hilang dari jari, belum sempat tengok pic2 kawen yang official, saya telah dikhabarkan dgn 1 berita yang sangat gembira...

sape xpercaya sila keluar..HAHAHA....eh, awal2 lagi nak eksen ek...ok..ok...sori.
saya sendri pon xpercaya bile keluar 2 line ni dari alat pregnancy test ni...
Alhamdulillah...syukur sangat dgn rezeki yang Allah bagi ni...

entri lepas saya ade mengadu period dah lewat 5hari, saya decide nak tunggu lagi seminggu, tp minggu lepas, saya dah xtahan nak menahan sakit perut dan breast...at least saya xdela tertunggu2 period yang ntah bile2 nak dtg...saya ajak hubby pegi beli pregnancy test kit ni kat guardian....malam lepas selesai berbuka, selesai bertarawih, saya dengan perasaan berdebar masuk bilik air n cek....siap bace bismillah, bace selawat nak buat test...n that pic adalah jawapan nya... perkataan pertama keluar dari mulut..."komfirm aku pregnant"...keluar je bilik air, tersengih2 pegi kat hubby yang tgh tgk tv...

"b, tgk ni.."
sambil hulur alat tu kat hubby

"ape tu?"
die blur xtau ape mende yang saya tunjukkan pada dia, mula2 dia siap elak2 sebab dia ingat ulat ke, serangga ke yang saya nak bagi kat die **die mmg geli kat mende2 tu**HAHA

"yang kite g beli ptg td"

"ooooo....ape maksud die? knape ade 2 line?
die blur lagi...

"maknanye, xlame lagi b nak dapat baby la....."
menggigil jugak masa nak bgtau hubby...

hubby tersengih2...

"knape?" aku ty...

"xde ape"
die macam terkejut...xexpect secepat ini kami akan mendapat zuriat..

"b xhappy ke?"

"b happy, tp cemana nak tunjuk happy tu ek"sambil buat2 tepuk tangan

"hahaha....." aku gelak....


see, nampak sangat die tergamam n terkejut dgn berita tu....tp riak muka boleh nampak die happy.

"sya jauh, cemane nti kalo ape2 terjadik, 2 yang b risau"

aku menung....mmg tu lah masalah kami, saya pon risau dgn masalah ni...
ramai yang nasihatkan...supaya elakkan perjalanan yang jauh, so thats mean, saya xboleh nak jumpe hubby every week.

pagi td, saya ke pusat kesihatan UTM, n mmg sah +ve...

baru kawen 3minggu dah pregnant???mungkin ade yang tertanya2 cmni kan...
ok, jangan salah faham ok....

meh nak bagi penerangan sikit...
saya kawen 2minggu after saya period. so that time, adalah waktu subur...n sepatutnya saya akan datang period pada awal ramadhan lepas, tp saya telah lewat 10hari, dari situ lah saya mengambil keputusan nak buat pregnancy test...:)

Waktu subur merujuk kepada waktu sekitar ovulasi. Waktu ovulasi adalah sekitar 14 hari sebelum tarikh haid berikutnya, maka ia hanya dapat diketahui dengan tepat setelah kedatangan haid berikutnya.saya sepatutnye period pada 22.8.09, n saya bernikah pada 09.08.09 , so masa saya kawen tu mmg tgh suburlah kan. Contohnya bagi wanita yang mempunyai kitaran haid 28 hari, waktu suburnya adalah pada hari ke-14 manakala bagi wanita yang mempunyai kitaran haid 32 hari, waktu suburnya adalah sekitar hari ke-18.

Penentuan waktu ovulasi boleh dipantau dengan pemeriksaan ultrabunyi melalui faraj bagi mengukur pembesaran saiz folikel telur, disusuli dengan suntikan hormone hCG (hormone pencetus ovulasi) yang akan berlaku di antara 36 ke 40 jam selepas waktu suntikan tersebut. Tempoh singkat inilah yang paling subur bagi wanita tersebut.

walaupon saya mengalami masalah period yang xteratur, tp alhamdulillah, kita hanya merancang, Allah yang menentukan....syukur sangat2 dengan pemberian yang Maha Esa ni...
Buat masa skang, tiada simptom2 morning sickness, ibadah puasa pon saya boleh buat lagi, cume perut agak memulas2 sikit, n belakang ni kalo diurut..mmg sangat best...hihihi...

xsangka, masa saya tulis entri tanda2 kehamilan, rupe2nye sudah ade embrio dalam rahim saya :)....

p/s: skang ni hubby mesej saya dengan panggilan mama...hihi...comel!!
"hi mama, mama ok x arini? baby nakal x dalam tu?...hahaha...so sweeet!!

22 comments:

  1. waaa..tahniah la awk..slalu je sy jd silent reader..tp kali ni..nk komen gak..hehehe..nak tumpang hepi gak..murah rezki awak..ok gud luck to be a good mummy..bulan2 awal ni kene jage btol2 baby tu :)

    ReplyDelete
  2. congratulations! bunting pelamin gitu :D hikss

    ReplyDelete
  3. ya Allah..i'm speechless =D

    congrats fasya & suami..mmg best ah cepat betul rezeki korg....:)

    ReplyDelete
  4. ciare speechless....fashya lagi speechless....sangat tidak percaya akan pregnant secepat ini...

    ReplyDelete
  5. congrats fashya n husband....

    jage fasha jr elok2 ye..


    moxs&ziela

    ReplyDelete
  6. Tahniah lagi sekali.
    take care urself n the embrio too :)

    ReplyDelete
  7. okay....my Jr ok jek...insyaAllah akan jaga die elok2...

    ReplyDelete
  8. tahniah fahsya..Alhamdulillah, cepat je yer..hehe

    ReplyDelete
  9. honey: mmg sangat cepat. (sambil geleng2 kpala xpercya)

    ReplyDelete
  10. slm puan fashya..mummy to be..
    tahniah tau. raye bukan berdua tahun ni.. bertiga trus. huhu..papepun jg dr lek lok!

    ReplyDelete
  11. fashya..tahniah...bunting pelamin..doakan i jugak mendapat rezeki yang sama di bulan ramadhan ini..

    ReplyDelete
  12. hye..tahniah dah nak jadi mama.
    Tumpang happy..memang pantas..hehe
    album tu esk diorg baru nak pos. nanti smpai je aku hantar kat opis ko eh..

    ReplyDelete
  13. fashya cayang...
    congratulations to both of u..akak sangt2 gembira..haha...nak join team fashya la...

    ReplyDelete
  14. salam...
    fashya, tahniah ye! cepat or lambat bukan persoalan kan? berbalik pd tujuan asal perkahwinan iaitu menyambung zuriat...hehe...so bersyukurlah kerana Allah dh bg kamu berdua zuriat! take care ye mama syg!

    ReplyDelete
  15. waahh murahnyer rezeki..tahniah fashya..take care..jgn bnyk travel sngt awl2 ni

    ReplyDelete
  16. kak nani: thanks....jomla masuk cepat2

    hai: sangat bersyukur dgn nikmat Allah Yang Maha Satu...

    kak yana: terima kasih kak yana...insyaAllah, saya akan jaga bby ni elok2 ..:)

    ReplyDelete
  17. fasya mcm na,
    kalau ikot kiraan doc,
    usia kandungan melebihi dr usia perkahwinan kami,
    pdhl masa na kawen tu dah hr yg ke 5period,
    pening gak nk mengiranya
    tp xkesah la,
    janji kite hepi dgn rezeki yg Allah kasik ni kan?
    tek k dear
    :)

    ReplyDelete
  18. samela macam fashya,
    doc ckp usia kandungan dah 5minggu, padahal fashya baru kawen 3minggu...xlogik dek akal, bile ckp ngan doc, saya baru kawen 3minggu, doc tu ckp, xpe, saya kire start dari awak abes period, so maknenye 3minggu usia perkahwinan + dgn 2minggu lepas saya period sebelum kawen.so saya buat conclusion sendri usia kandungan 3minggu...

    happy sangat dgn baby yang kat dalam perut ni..macam xpercaya..

    na pon take care jugak ek...jangan lasak2 sangat..:)

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ