Wednesday, May 13, 2009

bace je tau........

**entri ini ditulis semalam...tp baru dipost harini..tq**

ye...ini adalah entri secara pukal pada harini....terasa ingin meluahkan segala2nya dalam blog....xkisah ade yang suke ke, ade yang xsuka ke....ade aku kesah...

yang suka sila baca sampai abes, perinci setiap butir2 perkataan yang telah saya taip dalam blog ni,

yang xsuka?? sila bawa cursor pada tanda X di sebelah kiri menggunakan bantuan tangan dan tetikus pc anda dan padam trus paparan blog ini dari skrin ada.....abes cerita....clap..clap ur hand!!!ape kes????

dari rase pening....aku nak tukar tune blog ni pada enrti yang best pulakla......
aku just nak share pengalaman jalan2 kat penang minggu lepas......selama 5hari 4malam aku berada di pulau yang banyak mutiara....erk...apsal aku xjumpe 1 pon mutiara???haaaaaaa...tipu ye...

okey..dokey...actually..tujuan utama menjejakkan kaki ke Penang untuk jadik teman pada kawan aku yang nak buat analisis di USM, dan saya jugak akan dijadikkan bahan analisis untuk kajian beliau...yea...ayat sangat skema...kami telah bermalam di :

HARI PERTAMA:
perjalanan hanya memakan mase cume 1jam sahaja menaiki flight dari senai...xdela memenatkan sangat....*kalo naik bas komfirm2 dah tergolek dok bila dah jumpe katil*..sepanjang kat sana, kami telah membawa seekor atuk kancil yang sudah berusia separuh abad yang sudah nampak tanda2 penyakit seperti semput, asthma dan lelah,penyakit gaut juga atok kancil ni ade ok... xkurang jugak dgn penyakit jantung yang dialami, sudah ade simptom2 yang kelihatan.sungguh dasyat atok kancil tu...kami tawakal jela bawak atok kancil tu berjalan2...kami bagi atok kancil 2 makanan berharga RM40, die bawak kami jalan2 selama 5hari 4malam..HAHAHA...bagusla atok kancil ni...Alhamdulillah, xde ape2 yang xdiingini berlaku dgn atok kancil ni....tabah dan kuat jugak atok kancil ni....COOL!!!...

sempat jugak kitorg jalan2 naik feri petang tu...saje nak merasa naik feri..alang2 dah sampai penang kan....xkesahla sekadar pegi seberang dan patah balik ke pulau....

pandangan dari atas feri, jambatan pulau pinang nampak macam tali skipping jek.....

banyak pic kami amik mase kat atas feri tu, aku peduli ape org keliling tgk kitorg sibuk2 amik gambo....aku anak jati johor...mane ade jambatan johor kat sana, mane ade feri kat sana...sukahati akula nak amik pic banyak mane pon, sukahati akula nak bersidai2 kat tepi feri tu tgk pemandangan indah ciptaan Allah..akukan mmg suka kagum2 dgn keindahan alam ni...
*ayat macam xpuashati marah2 ni knape????***HAHAH**rilex..rilex...

kat sana foreigner mmg ramai..aku dah rase macam kat indon ke, myanmar ke, bangla pon ade aku rase..sumpah ramai...bau....jangan cakap..sampai tahap aku kene tahan nafas kalo lalu sebelah warga2 ni.....sabar ajela...

bawak atok kancil yang banyak penyakit kat sana mmg kitorg bergantung 100% pada signboard n pergerakan stereng mengikut sesuka hati...nasib baik jalan kat penang xmacam bawak kereta kat KL, kalo x jenuhla korang nak patah balik...Alhamdulillah, adegan sesat2 xdela tahap kronik sangat....

HARI KE2:
Pertapaan di USM sahaja,
membuat analisis di Unit Penyelidikan Kawalan Vektor USM.
Keputusan: Mission Failed....xberjaya...tuan punya projek sangat berdukacita....ape nak buat...mmg itulah hakikat seorg researcher....eksperimen bukan boleh buat sekali trus berjaya..mesti ade pancaroba nye....ewah ayat!! xpe, kite boleh cube lagi next time OK......

ape itu Unit Penyelidikan Kawalan Vektor dan tujuan kami buat analisis disini...

cube teka ape yang ade dalam cage ni.....

ape yang aku buat tu???


and what happen to my hand????merah2 macam ni???

biarkan ia menjadik MISTERI................

Aktiviti waktu malam, kami usung atok kancil ke Queensbay Mall...penang xla happening pada waktu malamnye....kami yang xtau datang dari mane keberanian juga tlh mengusung atok kancil ke pusat bandar GeorgeTown dan ke KOMTAR pada waktu malam....sampai en tunang risau2 suruh balik sebab bahaya jalan malam2....

memang....memang KOMTAR sangat bahaya pada waktu malam terutama bagi anak2 dara macam kitorg ni...itu pon aku tau dari kawan yang aku jumpe keesokan harinye...sampai die sndri ckp die xbrani nak bawak kereta malam2 kat George Town.Pergh...hebat x kitorang....yelah, mane nak taukan sampai macam tu skali..kamikan pelancong domestiKKAHKAHKAH.....

HARI KE3:
memandangkan penerbangan flight kitorg balik ke Jb lambat lagi, dan Mission di USM failed, so terpaksa la gunakan mase yang ade ni dgn berjalan2 di Pulau Pinang...
so, mission berjalan2 telah kami atur dgn baik sekali...

kami telah plan untuk menjejak kaki ke Kolej Matrikulasi Pulau Pinang, kawan aku belajar di sini dulu, saja mahu mengimbau zaman2 kegemilangan alam remaja..HAHAHA...so, bolehla lalu jambatan Pulau Pinang yang macam tali skipping td...oh, besar rupenya...HAHA...cume kat sana tengah buat construction, so pemandangan menjadik cacat dgn kren2, batu2an besar dsb....

sape2 yang belajar kat sni dulu n dah tak pegi2 sana since abes blaja kat sana, aku xtaula nak discribe cemane perubahan KMPP, dulu aku xtau KMPP cemane, sebab aku dulu blaja kat KMMelaka, cume ape yang nak kongsi kat sini, xde banyak beza semua kolej2 matrikulasi..sama saje...maksud same tu, dari kolej, bilik tutorial, dewan kuliah, surau, dewan, ko OP, library sume same jek...
erm....cemane la agaknye KMM skang kan....windu plak masa zaman2 kat matrik dulu....walaupon setahun saje, tp macam2 berlaku.... ade 1 perkara yang menyedihkan aku sepanjang aku kat matrik....erm...susah nak lupe...ish...kire kalo org ty ape kenangan pahit dlm hidup, peristiwa 2 boleh dikatekan salah 1 pengalaman pahit bagi akula....


perjalanan mengambil mase dalam 30minit sahaja...sepanjang jalan sangat jakun dengan perkataan di signboard seperti ini:..


aku pon xtau knape...macam pelik....HAHA...4 info, aku 1st time sampai sini, 2 yang jakun bangat tu...erm...kalo dulu, tgk signboard2 kat KL nak ke arah tmpat2 ni cam giler jauh je..dalam hati ntah bile aku bleh sampai...tp taraaaa....skang dah ade kat cni..wakakaka...jakun x????jakun kan??? =p Hahaha....lantak!!

1 mende lagi yang buat aku jakun kat sini ialah: SAWAH PADI
sangat excited nampak sawah bendang sepanjang jalan...aduh, fashya...malula nampak ko teruja giler macam nampak gunung fuji ke, nampak menara pisa ke, kat depan mata.... yelah, anak jati JOHOR mmg macam tu, mane penah nampak sawah bendang terbentang sepanjang kiri kanan jalan, kat Johor ceruk mane ko nak carik sawah??? yang banyak ade kelapa sawit, pokok getah sepanjang jalan adela....siap berhenti tu sebab nak amik pic kat tepi sawah...sampai pakcik yang naik moto kat tepi2 sawah tu tgur kitorg...
" adik buat ape kat cni ni??" "saje jalan2....amik gambo...xpenah jumpe mende ni?hehehe..."
dah puas amik gambo sekeping dua...cukupla buat kenangan...kitorg gerak ke pulau pulak..next destination la plak...erm..skng pic atas ni, dah jadik deskstop background pc den..hehehe...

Next destination ialah : BUKIT BENDERA

pemandangan dari atas bukit bendera mmg sangat mengasikkan...ntah sejak bila aku jadik pencinta alam ntah....hahaha...

kat atas sana, aku telah bertemu jodoh dgn si cantik ular albino....hiiiiiiiii...ntah dari mane ntah keberanian nak amik pic dgn ular ni...kawan aku takut2 nak dekat dgn ular ni...tgkla tu, nak dekat pon takut..ape lagi nak dekat...tgk ular ni macam kene ubat pelali jek...gerak sikit2 jek, tp pergerakan sikit die tu aku guna tenaga yang kuat jugak nak pegang kpale die tu sebab asik gerak2 je

pelancong2 yang datang kat sini sume peramah2 i tell u...mase kitorg tgh sibuk2 amik pic...datangla 1 family ni...tetibe daddy diorg offer nak amik pic kitorg...erm..ok jela, pastu aku ajak anak2 diorg plak amik pic same2...mummy diorg berdarah jepon, daddy diorg berdarah O+..eh memandai jek aku...berdarah France lah...dapat anak2 sume camni...cumell!!!

yang kat bawah ni pelancong dari Dubai...mase ni nak tgu train nak trun bawah ...dah penat2 jalan...lepak2 jap...tetibe ade tourist guide tegur kitorg n borak2...erm..org penang ni mmg peramah2 la.....mase kat queensbay mall pon ade promoter ni tegur kitorg n borak2 macam dah lame kenal...bile ty die org mane, kitorg ckp org johor, lagi excited promoter tu sebab die pon org johor, siap bagi no hp lagi sebab nak bawak kitorg jalan2 kat penang...gilos kalo aku percaya die 100%....org skang ni bukan boleh percaya, lagi-lagi dgn org yang baru dikenali...mmgla nampak peramah..tp jangan carik nahas..xpela...biarla kitorg jadik survivor.XPE!!....

tourise guide ni pon ramah betul, borak macam dah lame kenal....die bawak org dubai ni jalan2..
tetiba pelancong dubai ni nak amik pic dgn kitorg...erm..kami ok jek....


kat atas sana complete tempat beribadah untuk semua penganut..ade masjid, ade kuil, ade gereja, tokong pon ade, tp kat kaki bukit...


lepas balik dari bukit bendera, kami lepak2 je kat tepi Queensbay Mall, ade pantai kat tepi mall tu, sambil2 nak abeskan sisa2 petang tu, pssst..ramai couple2 beb dok kat ctu..




ok...to be cont.....
di batu feringgi dan fort cornwallis
nak g jumpe Francis Light plak...
adeh penat!!!

notakaki: terlalu banyak pic nak dikongsi...fenat donlod...

2 comments:

  1. ish...ish...fenat den tgok byk sgt gmba. waduh...dah hanimun dulu nmpk? hehe...

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ