Monday, February 22, 2010

progress...

"B, macam semput pulak dah..baby aktif sangat..die tendang perut sya...wawawa"...saya ngadu kat hubby
"Takpe, nanti dia keluar kite geletek dia"..balas en hubby


Assalamualaikum baby,
what are you doing inside? bz kicking ibu's tummy ye....

it's really hurt baby...but its ok...I still love it...




Since masuk 3rd trimester ni, makin tak selesa dengan keadaan badan yang makin mengembang...tp saya tau, setiap ape yang dialami ni, banyak pahala yang Allah timpalkan. Syukur Ya Allah. Duduk bangun, tidur baring makin menjadik serba salah... tak boleh sewenang-wenangnye bergerak bebas...Si kecik ni pun semakin aktif mengeraskan badan dia....
Kadang-kadang rase tak sabarnye nak keluarkan dia ni....sabar-sabar..another 10 weeks to go....

Skarang saya dah sibuk-sibuk buat cek list barang-barang baby yang belum ade lagi, barang-barang yang perlu ada dalam beg yang bakal dibawa ke hospital...walaupun still ade 10 minggu lagi, persiapan awal tu lebih baikkan...kite bukan tau sebarang kemungkinan yang bakal berlaku...lagipun sangat excited buat mende-mende camni..tp hopefully, baby kuar on time ye sayang, banyak lagi urusan ibu tak buat lagi....salah satunya....bercuti sebelum deliver, sebab ibu nak lahirkan baby dengan ayah di sisi.

So far progress, baju-baju baby saya dah basuh... bila dikumpul-kumpulkan, banyak dah rupenye baju bby yang saya beli secara sedikit-sedikit ni....ok, sudah boleh stop membeli baju baby.. Kononnye lah!!! nti bile dah pegi usha-usha baju si kecik ni, meroyan nak beli jugak....so, jangan meletak harapan yang terlalu tinggi untuk stop beli baju bby okay!!!

Antara cek list saya:

1. baju - new born (3pasang cukup), yang lain tu 3-6month, 0-6month...beli yang besar-besar
2. sarung tangan/stokin-DONE
3. topi-DONE
4. Blanket-DONE
5. Bantal- DONE
6.Kain Bedung- DONE
7.Barut- DONE
8.Kelambu- DONE
9.Wet Tissue-DONE
10. New Born Pampers
11. Tilam/ Comforter
12.Nail Clipper/Nasal Aspirator/ Sikat
13. Krim Lampin
14. Tuala mandi/ tuala muka- DONE
15. Lampin- DONE
16. Minyak Telon/ Yu Yi

what else...what else.......

Ibu punya.

1.Kain Batik- DONE
2.Stokin-DONE
3.Barut-DONE
4. Set Bersalin
5.Maternity Pad
6.Nursing Bra
7. Breast pump

Apo laie eh.....den tak ingatla....kot-kot ade yang termiss..later-later will update..

Erm....13Mac ni saya dan suami akan ke KPJ Selangor untuk menghadiri Antenatal Class. mase tu dah mencecah 32minggu....ingat nak g 10 April, tapi mase tu dah 36weeks, takut dah terberanak pulak, tak sempat nak belajar pulak...so pada sape-sape yang berhasrat nak g Antenatal Class boleh refer kat website KPJ Selangor ni...


baju yang baru beli gara-gara banyak dah baju tak muat....waaa..

12 comments:

  1. hi link blog awak eh:)

    besonye perutt.. hee

    ReplyDelete
  2. comel nye baju baby and baju mommynye..kena pakai selalu so that boleh buat statement kat seme orang..nghehe

    ReplyDelete
  3. oh fasya pegi mac ye..tak dapatlah jumpa.. :) ..takpa, nanti wardah update dalam blog pasal class 27th ni ok..

    ReplyDelete
  4. reen: kenape saya xdapat g kat blog awak?

    zura: kalo dah pakai tudung xnampak la tulisan tu...huhu

    wardah: ok update k..thanks 4 the info...dapat jugak pegi kelas tu..:)

    ReplyDelete
  5. waa..best2..meriahnya baju baby..mesti dia pun x sabo nak kuar.huhu..

    ReplyDelete
  6. eh.. awak nk gi antenatal class KPJ eh? nnt buatentry yerk? plan nk pegi situ gak...
    anyway, take a good care ye... :)

    ReplyDelete
  7. dah basuh baju baby..ingat nak basuh gak lah..rendam2 je kan..
    tp bila dikumpulkan smua, mmg melambak-lambak dah baju budak ni, tp mak dia mana reti stop
    asal nampak yang berkenan tmesti nak beli punya...
    tido malam lah yg paling dh tak reti nak gaya mana, smua rasa tak selesa..
    mmg tak sabar jadiknya nak beranak

    ReplyDelete
  8. jehan: ok, nti saya buat entri pasal antenatal class ni okey...:)

    dayu: aah, rendam je, fashya rendam dengan shower foam..hihi, pastu rendam dgn softener daia pulak...

    aah, me too, rase nak kuarkan die cepat2, tp sabar jela...biar kuar ontime...

    ReplyDelete
  9. fasyha..elly nak pinjam list tu leh tak...kalau ikutkan barang2 baby dah ada dah semua..ye la..barang2 arwah si kembar dulu tu kan..cuma nak tgk je ape yg tak de lagi...hehehe pinjam ek...

    ermmm pump fashya beli yg mana ek...elly tak try lagi la..antara 2...avent @ spectra

    ReplyDelete
  10. pinjamla mamaelly, list tu pun fashya refer kat web lain.....ingat nak bli breastpump spectra 3....ramai yang suggest gune pump tu...

    ReplyDelete
  11. tu la kan..elly pun macam dah berminat je ngan spectra..lagpun harga lebih kurang ngan avent tu

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ