Tuesday, February 2, 2010

Check Up ke5: ari gula??? erk....tobat tak mau dah

Sumpah!!!
Kalau diberi 10k pun, rasenye tak mau dah minum air gula tu, tp kalau dah terpaksa tu nak buat cemane....kena la jugak merasa penangan air gula yang sungguh tak sedap tu...erk....

Gara-gara berat badan naik banyak sangat sampai 3kg sebulan, mmg patutla kene cek diabetis tu, tp dalam family mmg takde sejarah sakit kencing manis ni, so tak taula cemane result MGTT ni...tawakal ajelah....

nasib baik dalam mase 2jam minum air gula tu saya tak muntah, kalau tak, kene repeat lagi next check up...mmg ade rase nak muntah tapi tahan ajela, air liur ni dah berkumpul-kumpul dalam mulut, sebab loya, tp psiko diri sendri...jangan muntah..jangan muntah...tak sanggup dah minum air gula lagi, alhamdulillah, sampai skang saya tak muntah.

Bayangkanlah kene puasa dari 10 pm sampai pagi tu, tak boleh makan ape-ape, tibe-tibe pagi tu kene minum air gula yang pekat gile tu, mau tak azab perut saya...huhu....darah kene amik sebelum minum dan selepas minum, maknanya 12jam tak boleh makan ape-ape...wuwuwuwuwu...tak mau dah, tak mau dah......

Tapi yang paling syoknye check up kali ni, Hb saya naik sampai 13.2, nurse tua tu yang bebel-bebel pasal berat badan saya yang naik lagi 3kg ni, trus terdiam tgk result Hb saya tu...hoyeh!!! berjaya!! berjaya!!.....

Result terkini untuk minggu ke27:

Air kencing: OK
Hb: 13.2gm%
Berat: 54.1 kg
Tinggi rahim: 27cm
Jantung baby: OK
Tekanan darah: OK

Alhamdulillah, hopefully sume ok, and tak sabar nak buat 3d scan next week...baby, tgu ibu tgk kamu ye sayang, nti baby lambai-lambai kat ibu tau..hihi...

12 comments:

  1. wah...fashya..cane leh naikkan HB?
    makan ape ek....HB kite menten 12 je...mak kite yg bising2 soh nekkan...huhuhuh.....

    ReplyDelete
  2. same la kite..seb bek mase minum leh lagi telan..tp lepas2 tu mak aih loye semacam..lepas je turun dari kete mase balik tros muntah..makan pon tak lalu pastu..

    ReplyDelete
  3. Huhu,means kne c0ntrol berat la kn kalu xm0 minum air yg mengazabkn tu? Huhu seb bek na trlepas. :p

    ReplyDelete
  4. mas: xtaula, tp fasya rajin makan sayur hijau, makan hati, makan pisang, buah-buah, kerang....plus, pil zat besi, obimin, 2yang naik tu agaknye..

    my heart: trukkan rase air gula tu..huhu

    nano: cemane ek nak kontrol makan, asenye dah kurangkan makan jajan, cekedis2 ni...makan nasik pon sehari sekali...untung na..

    ReplyDelete
  5. best nya bc exp korang..doakan saya jugak eh..

    ReplyDelete
  6. fikaryna: insyaAllah.....nti dapat jugak merasai pengalaman kitorg ni

    ReplyDelete
  7. salam,,sronok bace kisah akak..cter la byk2 lg ea...coz sy always follow ur blog..

    ReplyDelete
  8. air gula tu mmg azab
    tp next week kena minum lagi sebab family history
    maka, siap sedia lah nak mengelat
    bawak la apa tupperware
    buang je air tu, kalau dh tak larat nak telan

    ReplyDelete
  9. jaga terus kesehatan, semoga melahirkan dengan selamat...
    salam hangat dari sampit ...:)

    ReplyDelete
  10. akak orang n9 ke?..act,sy org n9...boleh la sy tgok anak akak nti kan..he2...sy doakn akak selamat lahirkn bby nti

    ReplyDelete
  11. emm sorii i follow your blogg tapi lambat sikit ye sayang

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ