Friday, April 30, 2010

oh baby ku..

belum..belum....

saya belum melahirkan zuriat kami...si kecik ni masih seronok dalam perut ibu dia...walaupon dah dipujuk-pujuk suruh keluar pun dia tak mau...ikutkan kiraan doctor, saya dah teroverdue selama 3hari..harini tak tau la dia nak keluar ke tak, sebab saya cek-cek td kat panties ade tompokan coklat-coklat macam baru-baru nak period...tp tak surela ape bende tu sebab saya tak rase sakit pun sekarang..mungkin tgh malam ni ke..mane tau...perut mengeras tu memang slalu dah rase...

Nak jawap soalan-soalan org yang bertanyakan samaada saya dah bersalin ke belum pun saya dah naik bosan..ekekeke...aduhai baby, bilela kamu nak keluar sayang..cuti saya pun dah abes 3minggu macam tu jek... oh baby, jangan bagi ibu rungsing ye sayang.....keluar la cepat.....

Wednesday, April 21, 2010

GERAM!!



Agak-agakla kalau nak menipu pun....bila masa aku ade akaun public bank....NONSENSE ar sume ni......hangin bile bukak email official ofis punye. Punyela banyak email yang masuk, bile bukak aje kuar email-email menipu ni....ANNOYING gile......ape kejadah ntah diorg yang B*D* buat keje camni...kenyangla makan duit haram tu.........eiii...geram tau x?????!!!!





Sunday, April 18, 2010

False Alarm

Dah lame rasenya tak aktif buat entri. Since start cuti, sejak tu jugakla blog ni agak terabai... saya masih lagi mengendung si kecik ni dalam perut... Saya nak cerita sikit pasal false alarm yang saya alami rabu lepas.

14 April 2010
4am

Saya terjaga dari tidur dengan keadaan perut yang sangat menegang sampai buat air mata saya meleleh. nasib baik ade hubby tolong gosok-gosokkan perut. Sebenarnya sakit perut akibat tegangan ni dah lame ade, tp malam tu saya rasa dah tak boleh nak tahan. Ari-ari pun sakit macam berdenyut-denyut... sampai ke subuh saya tak dapat tidur, sekadar memejamkan mata saje.

7am

Lepas selesai mengerjakan solat subuh, saya mengadu kat suami, perut ni macam lain macam aje, suami ajak pergi hospital tapi saya pulak tak mau, sebab sakit tak sekerap seperti kontrasi yang slalu saya dengar kawan-kawan lain yang nak bersalin. Sebenarnya saya pun tak pasti sakit kontraksi tu macam mane, kompiusla.... so, saya biarkan aje sakit yang saya alami ni...mungkin sakit biasa aje kot..

8am

Setelah suami saya pegi keje, makcik saya kat puncak alam jemput saya pegi ke rumah dia, saya mengadu takut-takut kalo saya nak terbersalin harini, sorang-sorang tak berani nak duduk rumah. Sakit tu pun saya biarkan aje...

11am

Makcik saya ajak pegi klinik kesihatan nak cek, kalo-kalo saya memang betul-betul nak bersalin, tp bila g sana, nurse suruh saya terus ke hospital buat cek up... Perasaan masa tu memang takut sangat..betul ke aku nak bersalin dah ni, ikutkan hati memang taknak sangat pegi hospital, sebab tak sure dengan sakit yang saya alami ni sakit kontraksi atau sakit biasa saje. Tapi atas desakan makcik dan pakcik saya, terpaksala akur..pegi jugakla hospital, dalam hati ni takutnye...Lagi-lagi bila dah nampak bangunan hospital tu depan mata. Dalam takut-takut tu, saya cube gelak-gelak buat lawak nak hilangkan resah.

12pm

Sampai saje dihospital, selesai sessi pendaftran, nurse arahkan saya bawak kain batik. Dalam wad, nurse suruh saya pakai kain batik n bukak panties. Huh!! time ni saya berdebar gile, lagi-lagi tengok ibu-ibu yang nak bersalin yang tergolek-golek tahan kontraksi. Mula-mula buat CTG untuk cek jantung baby.. Bacaan jantung baby not nice, kate doctor. 2-3 org doc kerjakan perut saya, tekan sana tekan sini. Sakit perut saya dibuatnya, rase nak jerit aje, tp tu kan tugas diorg...biarkan dan tahan aje sakit tu..Then saya kene masuk air satu botol. kebanyakan doktor kat hospital Sungai Buloh sume muda-muda...rasenya dalam sebaya saya jugak dan ramai doktor perempuan. Lepas bacaan jantung baby dah ok, sampai doktor ckp very reaktif, sorang doktor perempuan cina datang interview saya macam-macam dan semua tu direkod. Then, saya kene seluk i tell u...Sakit jugak kene seluk, nasib baik this chinese doctor buat very nice. Tangan die kecik...hahaha, so sakit tu takdela teruk sangat...Mula-mula die ckp 3cm...alih-alih 1cm pulak....oklah, pastu die ckp tgu next cek up pukul 8pm nti....lepas ni saya boleh jalan-jalan kat luar.

4pm

Saya keluar dari wad, jumpe makcik pakcik saya yang tunggu kat luar, sian diorg tgu lama-lama. Diorg dah call hubby soh dtg ke hospital dan dia on da way. Hubby sampai, pakcik dan makcik saya balik...dan-dan misi panggil soh masuk balik ke wad. Sian hubby tgu punya lama sampai la waktu nak cek up balik kol 8pm

8pm

Dalam wad tu, misi ckp pintu rahim saya tak bukak lagi..pulak dah..td ckp 3cm..kejap-kejap 1cm....erm...sabar ajelah...Tgu punya tgu, doktor tak datang-datang...sebelum tu saya buat lagi CTG..jantung baby ok... dalam wad saya stay dengan sorg ibu yang betul-betul nak deliver. Saya tgk die tergolek-golek atas katil menahan sakit. Dah 3cm bukaan rahim dia. Dalam sakit-sakit tu rajin pulak die ajak saya berborak. Huuu...saya yang nervous tgk dia. saya pulak rilex aje, sakit dah hilang beransur-ansur. Diri dah tak sabar nak balik rumah..terseksa rasenya duduk hospital tp tak sakit. Kejap-kejap hubby mesej bile boleh balik...dah boringla tu duduk menunggu kat luar...yelah, dari kol4 sampai kol 9 lebih, dengan baju uniform keje lagi...hahaha

10.30pm

Doktor baru datang, nurse-nurse yang masuk sebelum doktor datang ckp doktor bz, sebab tu lambat. Doktor yang cek saya kali ni sangat ganas okay, perempuan melayu, main seluk aje....takde bagi salam, terus seluk, sakit bukan main, saiz badan doktor ni besar, so of coursela jari die pun besar kan...hihihi...

11.00pm.

Yeay....doctor kate saya boleh balik...sukenye......baby tak mau keluar lagi...lama-lama saya duduk hospital dari tak sakit jadik sakit asik kene seluk aje....lega rasenya....tp kene tgu lagi sebab nak dapatkan surat discharge dari doktor....sampaila pukul 12am baru boleh balik, sian hubby kene tgu lama-lama. dengan perut yang lapar.....


Sehingga ke hari ni, takde tanda-tanda si kecik ni nak keluar, dah pujuk-pujuk dah suruh keluar, tp masih takde...tak taula dalam 2-3 hari ni....tp sakit-sakit perut akibat menegang-negang tu memang sentiasa aje ade....sabar ajela nak tgu hari dia nak keluar nti... Akak ipar dan sepupu saya dah selamat melahirkan baby girl.....saya je belum lagi...."Sabarla ye ibu, saya tak ready lagi...."; kate baby... :)

Tuesday, April 13, 2010

Macam-macam

Aummm Cak!!!..


Currently, baby masih lagi dalam womb ibu die, tgh seronok-ronok menikmati minggu-minggu terakhir alam rahimnya.. Semakin ari jugakla ibu die makin tak lena tido, tak tentu arah setiap masa....kaki pun dah makin membengkak....


Dua hari lepas saya dah start cuti bersalin, dah terus ke Klang, ke rumah sewa kami. Alhamdulillah, rumah sangat okay, luas dan selesa, cume kelengkapan dalam rumah belum complete... Hopefully, bile baby dah keluar..everything gonna b fine...


Tak maula tulis banyak-banyak.....cume


1. Hari pertama di rumah baru, disebabkan banyak sangat barang yang takde, suami keluar pegi keje, saya plan nak g keluar shopping, dekat Econsave, tak jauh pun dari rumah....bile nak balik..boleh tak saya tak jumpe rumah...sesat barat dalam taman tu..pusing-pusing tak jumpe-jumpe jugak, at last saya trus ke rumah makcik kat puncak alam, nasib baik ade makcik yang dok dekat-dekat dengan rumah sewa tu, kalo tak melilau la saya mencari rumah...


2. Hari kedua, saya kene pegi pregnancy cek up, tak taula pulak Klang ni banyak sangat klinik kesihatan. Hari pertama, saya ternampak signboard klinik kesihatan Kapar, so, dalam hati, esok bolehla g cek up kat sini, so, harini pagi-pagi lepas hantar hubby g keje, saya pun pegila klinik tu, bile tanya nurse, saya kene refer kat klinik kesihatan Meru pulak...oklah, tak kesah lagi..still boleh accept that situation, dengan terkedek-kedek, saya pegila carik klinik kesihatan Meru....dah sampai sana..bile die tanya saya dok mane, nurse tu soh saya g klinik desa kg nenas pulak..Mak ai....time ni dah macam nak angin jugak...macam kene campak-campak aje...ape lah salahnye continue cek up kat situ je...tp control-control...buat muka manis lagi dengan nurse tu...nasib baik sampai klinik desa tu..nurse sume ok, tak ramai org macam dekat skudai...yang kene bangun awal pagi nak berebut no giliran...tak sampai sejam dah settle sumenya...


everything was ok, takde masalah....

3. Hari ketiga, kunci rumah tertinggal dalam rumah, kitorg keluar beli barang dapur lupa nak bawak kunci rumah skali, nasib baik just kunci mangga grill aje, pagar dgn pintu rumah tak dikunci, so terpaksa patah balik kat econsave beli gergaji besi....lucky boleh bukak....dah pukul 10lebih dah mase tu, terpaksa jugakla masak sebab dah lapar....macam-macam dugaan betul jadik sepanjang minggu pertama kat Klang ni, rase macam klaka pun ade....

Hopefully sangat, before this little girl ni keluar semua dah settle......

:)


Sunday, April 11, 2010

:)




thanks hubby for this song.....terharu T__T


video

Friday, April 9, 2010

"the perfect vacation giveaway by ciare :)"

...STICKY MODE ENTRY...
FOR NEXT ENTRI SILA SCROLL KE BAWAH LAGI YE

Terasa busan sungguh hari ni, daku sudah tidak bisa membuat kerja-kerja yang agak berat...abis binasa jap lagi badan dek sakit-sakit membawa zuriat ini ke sana kesini, tak penah miss bawak die, walaupon ke bilik air...hahaha....

Oleh itu, saya telah membuat keputusan untuk masuk contest yang telah dianjurkan oleh puan ciare ni......mane tau kot-kot menang..rezeki anak...hehehe

Maka, step pertama sudah tentulah mengodek2 hard disk untuk carik picta-picta vacation saya. Tanpa berlengah masa, saya terus pilih pic ni...dan edit ala kadar...


Masa ke Tanjung Piai,Pontian bersama adik-adik yang datang Jb semasa cuti sekolah

Why i choose this picta???? Because.....

1. Masa ni still anak dara, takkan dapat putar masa tu lagi..
2. Still slim melim, berat 43kg, skang dah 58kg...huhu...
3. Pergi dengan adik-adik, ina n kak syal...the last time dapat jalan-jalan dengan ina dgn kak syal...since diorg sume dah abes master...
4. Tanjung piai adalah penghujung benua asia, maka, dgn automatiknya saya dah pergi ke penghujung benua asia....
5. Saya berjaya peluk dunia...
6. And the worst thing yang berlaku masa pergi tanjung piai ni, saya mengalami sakit senggugut yang teramat sangat, sampai peluh berjurai-jurai, pitam, muka pucat, hampir pengsan ditengah-tengah terik matahari..hampir-hampir saya tak dapat ke sini sebab kene berjalan kaki lebih kurang 500m melalui susur paya bakau... Saya terpaksa baring seketika dekat pondok-pondok yang disediakan di situ ditemani monyet-monyet yang berkeliaran...dah takde rase takut dah time tu.... Tapi akhirnya...lepas dapat selelap dua, keadaan dah ok, saya ajak lagi diorg yang dah pegi tinggalkan saya ke tempat ni.....dan dapatla saya amik pic ni......
7. Balik dari tanjung piai saya dapat makan cendol sedap!!!!
8. Tamat...

ok puan ciare, selamat pergi bercuti.... :)

FM vs EBM

Ape kes?? mase g cek up dengan doc 2hari lepas..tetiba bila saya keluar aje dari klinik kesihatan, ade sorg wanita tahan saya, tanya bile due nak bersalin dan dia ckp nak bagi sampel susu Anmum. Saya ingatkan susu anmum untuk saya, skali bile dah dapat.....susu rumusan bayi dari umur 0-6bulan...

oh...nehi..nehi...tak nak bagi FM kat anak saya....


see.......siap ade tulis lagi kat bawah tu..
so guys...pilih la mane yang terbaik untuk anak anda... :)

Tuesday, April 6, 2010

HeartBurn

Semalam saya diserang pedih hulu hati yang teramat sangat, sampai rase nak terguling-guling atas lantai, tp nasib baik tak terguling sebab dihalangi oleh perut yang amat membulat ni... ak bersalin ke aku ni?? Siap call makcik tanya cemane sakit bersalin, tp takde rase sakit pun kat bahagian ari-ari, just sakit kat pangkal hati tu.

Selalu kalo jadik macam ni just mild-mild aje...tak seteruk semalam, stat kene masa on da way nak balik rumah dari opis.. Mula-mula si kecik ni men-men keras-keraskan badan die, n then trus melarat sampai jadik heartburn. Ya Allah, tuhan ajelah yang tau sakitnya heartburn yang saya kene...

Sampai rumah aje, trus mandi dan baring sementara tgu maghrib, lepas solat maghrib baru saya leh nak makan, kalo tak rase nak muntah pulak.. Lepas solat isyak je saya dah tak mampu nak buat ape-ape, trus switch off lampu and ZZZzzzz..... Disebabkan tido terlalu awal, saya terjaga kol 12.30.. haa....lepas tu penangan nye...tak boleh nak lelapkan mata sampai pagi...tergolek-golek melayan si kecik yang tak reti nak dok diam.. SubhaAllah, masa kene heartburn tu, die sangat aktif okay...gerak yang superduper siap ade gelombang, bertambah-tambah sakitnya... Tido malam skang mmg tak akan lena, si kecik ni tak suka kalo saya mengiring ke kiri atau ke kanan..mesti die buat flying kick....bile saya terlentang barula die diam sikit...huish..tau ajela kalo dah tido terlentang, sakit betul badan dibuatnya..takpelah, demi anak..sanggup saje... T____T. Nanti jadik anak yang baik ye...

Pagi tadi check up, everything okay..Hb naik jadik 12.9.. Alhamdulillah.. air kencing ok.tak kotor, walaupon slalu sangat tahan nak pee, sebab malas asik kuar masuk toilet aje kejenya...ekekeke...
Berat dah jadik 60kg, naik 1kg je dalam masa 2minggu. Masa nak cek jantung baby, die main nyorok-nyorok pulak, sebab nurse tu dah tawaf satu perut saya nak carik jantung dia. At last jumpe jugak, nebes jugak dibuatnya. Pastu sakit tau die tekan-tekan perut ni nak carik kepala baby...huuu....masa saya mengadu kat nurse yang saya kene heartburn semalam, nurse tu soh datang esok untuk refer dengan doktor. Adeh!!! ikutkan hati dah malas nak datang, sebab kat sini kalo nak g cek up, seawal 5.45am pagi dah kene bangun, 6.45am mesti kene keluar dah, kalo lambat alamat menunggu lamela jawapnya.... tak suke nak menunggu...

Esok hari terakhir cek up kat johor, lepas ni pindah ke Klang plak... minggu ni last keje..then trus cuti sampai bersalin..Yihaaaa..sonoknye... :)

.
.
.
.
Sikit info pasal heartburn yang diceduk dari baby center;

(pada minggu ke36---->How your life's changing:)

Now that your baby is taking up so much room, you may have trouble eating a normal-size meal. Smaller, more frequent meals are often easier to handle at this point. On the other hand, you may have less heartburn and have an easier time breathing when your baby starts to "drop" down into your pelvis. This process — called lightening — often happens a few weeks before labor if this is your first baby. (If you've given birth before, it probably won't happen before labor starts.) If your baby drops, you may also feel increased pressure in your lower abdomen, which may make walking increasingly uncomfortable, and you'll probably find that you have to pee even more frequently. If your baby is very low, you may feel lots of vaginal pressure and discomfort as well. Some women say it feels as though they're carrying a bowling ball between their legs!

You might also notice that your Braxton Hicks contractions are more frequent now. Be sure to review the signs of labor with your practitioner and find out when she wants to hear from you. As a general rule, if you're full-term, your pregnancy is uncomplicated, and your water hasn't broken, she'll probably have you wait to come in until you've been having contractions that last for about a minute each, coming every five minutes for an hour. Of course, you'll want to call right away if you notice a decrease in your baby's activity or think you're leaking amniotic fluid, or if you have any vaginal bleeding, fever, a severe or persistent headache, constant abdominal pain, or vision changes.

Even if you're enjoying an uncomplicated pregnancy, it's best to avoid flying (or any travel far from home) during your final month because you can go into labor at any time. In fact, some airlines won't let women on board who are due to deliver within 30 days of the flight.

Monday, April 5, 2010

tak sabar

Minggu ni merupakan minggu terakhir saya bekerja sebelum cuti bersalin. Ikutkan EDD saya yang tertulis kat buku pink klinik kesihatan tu, ialah pada 27 April 2010, seminggu awal daripada ticker-ticker yang melambak-lambak kat dalam blog ni. Memang lately, saya slalu sangat sakit-sakit perut, sakit pinggang...sakit satu badan, dah semacam tak larat nak bawak badan sendri ke hulu ke hilir, berdiri sekejap pun dah sakit pinggang yang amat sangat. Risau jugak tetibe si kecik ni takmau jadik anak selangor, nak jadik anak johor jugak...HIHI..Ikutkan memang nak lahirkan kat Johor je, tp kat sini takde sape-sape, so better bersalin aje kat Selangor, suami ade, makcik pakcik ade, mak mertua pun dekat... so make it easy.




Borang ni belum di isi lagi, esok ade check up n boleh mintak pegawai perubatan isikan untuk mengesahkan EDD saya dan after that boleh cuti dengan aman. Sume keje-keje saya bakal diserahkan kepada org lain. Tak sabar dah rasenya nak bercuti berehat-rehat n dok sekali dengan hubby ni...cemane la rasenyakan duduk serumah, dah kawen 7-8 bulan tp tak penah rase duduk sebumbung. Walaupon kadang-kadang hujung minggu balik umah MIL, tp tak syokla sebab ade org lain. Lagipun dok umah MIL ni kene behave sket... Kadang-kadang sakit-sakit pinggang pun kene tolong gak mak mertua kalo dah nampak dia bersilat kat dapur tu... :) tak kan nak terperap aje dalam bilik kot....Malu aih...

Tak sabar nak tunggu 10hb...hmmm.....pastu kalo baby nak keluar bile-bile mase aje ibu die dh bagi green light...hoyeh!!


Thursday, April 1, 2010

Malam Jumaat

Dari dalam bilik saya, saya mendengar housemate menjerit-jerit mengucapkan kalimah-kalimah Allah.... Ini semua gara-gara cerita seram yang disiarkan di TV3 setiap malam jumaat.

Dan saya, beginilah setiap malam jumaat, tepat pukul 9.30pm, saya kene kuarantin kan diri dari keluar menonton tv. Org kate ibu hamil ni bukan boleh terperanjat. Cerita tu banyak sangat aksi-aksi yang boleh buat org terperanjat. Tiba-tibe aje keluar mende-mende yang tak sepatutnye. Kalau ikutkan saya, memang tak kan bukak cerita-cerita yang macam tu. Saya sendri pun tak paham kenapa makin banyak cerita yang berunsurkan seram-seram dipertontonkan untuk tontonan semua termasuk kanak-kanak

Updated:
(semalam saya tulis blog ni dengan E71, terkial-kial nak menaip ayat-ayat kat dalam tu sebab penglihatan terbatas-)

Sebenarnya saya ni penakut, sebab tu kalo boleh nak elak tgk cerita-cerita macam ni..hihi... So, the best way, buatla ape yang patut dalam bilik ye daripada tgk cerita seram.....daaa

Cabaran Selepas Melahirkan Anak


Gambar sebelum ialah saya sekarang yang telah mencapai berat sebanyak 59kg (buat masa sekarang, mungkin akan ade pertambahan lagi sehingga melahirkan anak)

Gambar selepas ialah cabaran yang perlu saya hadapi untuk mendapatkan semula berat badan macam anak dara dulu iaitu 43kg-45kg

Pertambahan buat masa sekarang ialah 14kg.....huuuu...sangat banyak...hayoh...

Berat baby mungkin dah mencapai 2kg++....kalo ditolak berat baby,berat air ketuban, berat uri dan seangkatan dengannya..mungkin tinggal 10 @ 9kg saje...

Adakah saya berjaya menurunkan berat badan???? Hmmm........

Dulu, memang tak kisah langsung tentang pengambilan diet seharian, main belasah saje sebab takde masalah kenaikan berat badan, tak dapat nak menyelami perasaan org yang berdiet, jaga pemakanan, tak makan nasi...tak makan itu, tak makan ini, sentiasa alert dengan pengambilan kalori sehari. Mungkin selepas ini saya akan merasainya... m^o^m

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ