Thursday, May 13, 2010

Detik 4 Mei 2010 (part1)

hari ke10 baru saya terajin nak buat entri pengalaman melahirkan husna.....
Pengalaman melahirkan anak kali pertama saya takkan lupa sampai bile-bila. Satu pengalaman yang menakjubkan yang menunjukkan kekuasaan Allah dan kekuatan seorang wanita yang sanggup bertarung nyawa melahirkan kalifah Allah dimuka bumi untuk meneruskan perjuangan. Semoga Husna menjadi anak yang solehah bila dah besar nti..Amin....

30 April 2010 (2pm)

Tengah sibuk-sibuk berfesbuk, saya terasa nak buang air kecil...Masuk bilik air, skali saya nampak tompokan coklat kat panty liner...rase macam excited + nervous sikit sebab sayakan dah overdue..so dgn tanda ni mungkin dah datang alarm bahawa saya bakal melahirkan bile-bila masa saje..Kawan-kawan yang lain pun dah sibuk-sibuk tanya dah bersalin ke belum...penat tau nak jawab....huhu.. Keluar bilik air, saya tanya kat makcik saya, saya ckp tompok coklat dah keluar tp tak sakit, makcik saya ckp xpe...mmg tak sakit, tgkla sampai ptg karang kalo sakit bleh anta g hospital....tapi sampai petang saya rilex aje...siap boleh tolong pakcik saya yang kebetulan ade tempahan catering aritu, so saya cube sibuk-sibuk dan aktifkan diri tolong pakcik saya, supaya boleh bersalin cepat...tak sabar dah time tu...erm...sampai petang pun masih takde tanda nak bersalin. Hampa.... saya pun drive sendri balik rumah... (siang saya dok umah makcik sebab sorg2 kat rumah hasben keje)...

1hb Mei 2010 (6.45am)

Bangun pagi-pagi nak solat subuh, masa nak bangun tu ade terasa sumthing keluar dan membasahi panties saya...Apelagi cepat-cepat masuk bilik air...cek..tgk ade lendir dan darah...terus rase macam waaaaaa...sukenya aku..macam nak melompat-lompat dalam bilik air...Cepat-cepat amik wuduk solat n bagitau kat hubby dah turun darah, hubby macam panik, die trus decide nak bawah saya pegi hospital je, tp saya tak mau..sebab tak sakit langsung. Hubby soh saya mandi n siap-siap, tp saya delay-delay je, ajak die bfastla...tgk tv dulu la.. hubby bgtau kat akak ipar...akak ipar soh saya pegi hospital cepat-cepat... pastu MIL plak tipon soh g spital, so dgn desakan diorg tu, saya pun siap-siap pegi hospital...

Masa on da way nak ke hospital, saya mesej ayah, mesej makcik2 sume bgtau saya nak ke hospital, sume mendoakan supaya selamat segalanya. Tapi nak dijadikan cerita, half way kami ke hospital sungai buloh, saya ckp dengan hubby saya tak sakit langsung... tak nak g hospital, nanti asik kene seluk.sakit....so, hubby pun trus decide nak ke Sentul, menghadiri majlis perkahwinan kawan dia yang dia mmg dah plan nak pegi since semalam. So, saya pun ok ajelah...tp dalam hati ni ade jugak rase risau kalau jadik ape-ape...On da way nak ke Sentul jalan kjam giler..saya ckp dengan hubby, kite ni buat keje gilekan.....HAHAHA...tp xpela, saya tak rase sakit pun....Masa on da way ke Sentul, Mil call, ty kat mana, bila saya ckp kat Sentul nak g kenduri kawen, apo laie....kene bebella den dgn Mil den...die kata saya main-main...HAHAHA...trus ckp ok..ok..ok..kitorg g spital cepat-cepat tp tak g pon....ekekeke...ampun mak, kitorg tipu mak....

8.00pm

Ingat pas balik kenduri kawen, saya nak ke hospital terus, tp cancel sebab badan dah hapak gile..ckp ngan hubby nak balik umah dl, nak mandi dl, baru g spital, so kami balik umah dl, dah lepak-lepak depan tv, saya rase tak sedap hati, ajak hubby g hospital malam tu jugak....kebetulan kat kiri kanan rumah saya ade org buat kenduri..belah kiri India tgh semayang siap bawak2 tandu lagi...sebelah kanan cina pulak buat kenduri siap ade kemah, kami dah tak boleh nak keluar dari rumah..jalan 2-2 tutup, kami dah STUCK!! hati dah risau da ni...takut jadik ape-ape kat baby, dalam kol 10 barulah kami boleh keluar dari rumah.. ini kali ke2 saya masuk hospital, 1st time mase false alarm tu, ni kali ke 2 pun false alarm jugak, tp xpelah...pergi untuk pastikan baby ok dlm perut saya ni...at last pukul 1.30am saya dah boleh discharge sebab pintu rahim belum bukak....tension pun ade...dah 2kali masuk hospital, ingatkan boleh bawak baby balik rumah...tpi hampa...

2hb Mei 2010 (lepas subuh)

Turun darah masih keluar...kali ni sikit-sikit je...tp still tak rase sakit, so sepanjang hari saya buat tak tau je, hari tu saya just borak-borak dengan baby...suruh die keluar cepat. Saya ckp saya tak nak kene induce....erm kalo 4hb saya still tak de tanda nak bersalin, alamatnye mmg kene induce....so secara logiknya, 4hb komfem baby saya akan keluar....

3hb Mei 2010

Siang hari masih takde tanda-tanda sakit...rilex aje...tp pagi tu tgh basuh pinggan tibe-tibe saya macam terkencing, laju je air keluar tak boleh kawal, tp dlam kuantiti sikit je. Mesej bgtau hubby, nak sedapkan hati saya ckp mungkin saya terkencing tp rupa-rupanye mmg air ketuban. Malam tu dah plan nak pegi amik adik yang belajar kat UiTM Shah Alam, sebab dia dah abes exam and cuti sem....Pukul 9pm saya dah gerak ke Shah Alam, masa tu dah ade rase sakit contraction setiap sejam sekali...tp still boleh control, dalam kol 11pm, makin lama makin kerap sakitnya... sampai je rumah, saya terus duduk...tarik nafas panjang-panjang, try to calm down....tgh comfuse betul ke tu sakit contraction, makin lama makin kerap...setiap 10minit die dtg...bgtau hubby dah makin kerap dah sakit perut ni, tp hubby boleh buat donno aje...mungkin saya dah masuk hospital banyak kali tp xde plak baby keluar. tu yang die buat donno je, smpai saya merajuk sambil menahan rase sakit yang makin kerap tu...bile die tgk saya dah merajuk, die datang pujuk...ty saya betul ke dah sakit..saya ckp takdela tak sakit, menipu, sambil berkerut-kerut kening menahan sakit bl contraction dtg...saya siap soh die tido lagi tp die taknak....saya pun buat-buat tido...tp kening berkerut-kerut...at last, saya dah tak tahan, akur jugak dengan hubby yang pujuk-pujuk saya supaya pegi hospital..on da way ke hospital sakit makin kerap, 5minit sekali....sampai je hospital, hubby cakap, kali ni jangan kene discharge lagi, saya balas, InsyaAllah, kali ni kite bawak baby balik rumah...

Masuk wad, cek sana cek sini, kene seluk baru bukak 2cm...doc bagi masa sampai pukul 8.30pagi esok untuk cek balik bukaan...Makin lama makin kerap contraction datang...Nurse suruh hubby balik, kesian die tgu lama-lama kat luar, saya jumpe hubby, suruh dia balik dl, pagi besok datang semula....so hubby pun balik dl dgn muka yang kelat mengantuk...kesian pun ade.

Kat dalam wad, saya asik beralih katil, sekejap nurse soh duduk bilik lain, macam bilik menunggu untuk tgu bukaan. Saya sorg-sorg dalam bilik tu, tgk masa berlalu sangat pantas....sekejap je dah nak pagi..dan sakit contraction pun makin bermaharajalela...nurse ckp kalo sakit panggil diorg, tp saya cube kuatkan semangat, sakit-sakit jugak, Allah saje yang tau, mmg tak duduk diam, zikir nabi yunus tak lekang dari bibir...sentiasa saya ucapkan....Sakit nya SubhanaAllah...mmg wanita ni hebatla....

4 Mei 2010 (5am)

Tepat-tepat pukul 5pagi, tgh sakit contraction yang menggila, air ketuban saya pecah, air turun mencurah-curah membasahi katil dan lantai....banyak sangat air ketuban yang keluar, saya panggil nurse tapi sorang pun tak datang, saya cube berjalan pegi ke kaunter depan, rupa-rupanya ramai nurse yang tidur...ceh..hampeh, patutla saya panggil takde sapa yang dtg...tp nasib baik ade sorg nurse yang berjaga kat kaunter tu, saya bgtau air ketuban saya dah pecah. Dia bagi kain dan pad suruh saya tukar...sepanjang saya jalan ke katil, air meleleh-leleh basah ke lantai, nurse tu kate takpe...cleaner ade nak bersihkan..huhu..ok takpela...saya pun jalan ke katil, bile contraction dtg, saya terberhenti sekejap....pad yang nurse bagi langsung tak membantu...air ketuban lagi banyak keluar...tak berhenti-henti sampai basah....Nurse tu pun buat CTG, cek jantung baby. kene seluk lagi time tu dah bukak 4cm..sepanjang-panjang malam sakit tu baru progress 2cm je...erm, saya redha,,sakit makin menjadi-jadik...nurse bagi ubat untuk saya poo poo, tp bile die dah tgk sakit saya makin dashyat...ekspresi muke saya la die tgk makin dashyat...die kate tak payahla g poo poo, kang awak teran-teran kuar baby plak...saya pun mmg dah tak larat da nak ke bilik air.....

to be cont...... saat-saat ke labour room...

4 comments:

  1. cepat2 cont..
    nk tahu citer selanjutnye..

    ReplyDelete
  2. fasya.. reen bce smpai kerut2 kening.. cepat2 update. nk tau cite selanjutnye:)

    ReplyDelete
  3. aku pun 2x false alarm,2x kena discharge tak bw balik baby.tapi kalo aku sure aku tak bagi laki aku balik,kena tunggu bini dia jugak!huhu

    ReplyDelete
  4. ok..ok...nak cont..tgu husna tido...td die bangun, tu yg terpakse berhenti tu..

    fida: sian laki aku tgu lame2 kat luar tu...huhu

    ReplyDelete

ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ