Tomato kaya dengan zat besi, serat serta vitamin A dan C yang diperlukan untuk mengekalkan kecergasan badan.
Ia juga mengandungi fruktosa, glukosa, asid folik, potasium, kalsium dan mineral garam.
Lycopene menawarkan khasiat antioksida semula jadi yang baik untuk kesihatan badan.
Khasiat tomato juga berkait rapat dengan kecantikan kulit. Sayuran ini dikatakan berkesan untuk mengecilkan liang roma, mengurangkan masalah jerawat dan merawat penyakit kulit. Elemen penyejuk juga mampu menyejukkan kulit yang kasar, astringen untuk menghapuskan minyak berlebihan, dan vitamin A dan C untuk mencerahkan kulit kusam dan mengembalikan keremajaan kulit.[more info]
BROKOLI
Saya suke sangat brokoli ni, sebab rasa dia manis-manis. :)
Brokoli bermanfaat untuk mengatasi sembelit. Dari masalah yang paling ringan. Brokoli mengandung nutrisi, fivonoid, dan serat. Seperti kita tahu bahwa serat dibutuhkan oleh tubuh untuk memperlancar proses pencernaan. Dan serat pada brokoli dapat mencegah timbulnya konstipasi atau yang lebih dikenal dengan sebutan sembelit.
brokoli kaya akan provitamin A atau karotenoid, vitamin E, asam folat dan vitamin C. Menurut beberapa pakar kecantikan, vitamin A pada brokoli mengandung antioksidan yang lebih baik dibandingkan antioksidan yang dimiliki oleh vitamin C.[more info]
CARROT
Lobak merah merupakan sayur yang mempunyai banyak khasiat .Lobak merah mengandungi beta carotene, vitamin B dan C , alpha carotene, klasium, dan potasium . Ia adalah baik untuk menguatkan sistem pertahanan badan untuk melawan peyankit. Ia juga meningkatkan pertumbuhan sel-sel- baru dan membuang toxic dalam badan . [more info]
IKAN BILIS
Ikan yang kecil tapi tidak kurang dari segi khasiatnya. Ia seperti ikan sardin, mempunyai lemak omega-3 dan protin yang berfaedah kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa. Ia juga kaya dengan vitamin E dan D, mineral kalsium dan selenium. Ikan kecil seperti ini lebih baik dari ikan besar seperti siakap dan tuna kerana ia mengandungi kurang kadar pencemaran logam berat seperti merkuri, plumbum dan arsenik oleh sebab pencemaran alam. Ini kerana ikan kecil mempunyai jangka hayat yang pendek dan ia kurang risiko pencemaran.[more info]
SAWI
Sawi Hijau diketahui banyak mengandung serat, vitamin A, vitamin B, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, kalium, fosfor, tembaga, magnesium, zat besi, dan protein. Dengan kandungannya tersebut, Sawi Hijau berkhasiat untuk mencegah kanker, hipertensi, dan penyakit jantung; membantu kesehatan sistem pencernaan; mencegah dan mengobati penyakit pelagra; serta menghindarkan ibu hamil dari anemia.[more info]
Mesti boringkan entri ni sebab banyak sangat fakta-fakta. Tapi bagus juga kalau kite tau ape yang terkandung dalam sayur-sayur yang kita ambil. Tapi rasanya sume sayur bagus. So, sapa-sapa yang tak suka makan sayur, jomla makan sayur. Best!
Look at me, makan pegaga..HAHAHA.
Pahit tapi sodap!
wahhh husna
ReplyDeletemakan pegaga dah!! awet muda lah ni nanti..
husna yg tomeyy...suke mkn sayur ek? bagus. bagus. blh geng ngn naurah. hihi =p
ReplyDeletei love the new layout =)
gambar bwh sekali sgt suke. i like.
salam kenal..pandainye husna suke makan sayur..anak saye lebih kurang umur tak brp nak makan sayur hijau..kalo carrot ke labu ke yg kaler2 suke la dia..dulu masa awal2 makan jugak,skrng ni dah pandai memilih pulak..camne ek nak bagi baby suke sayur?
ReplyDeletewahhh byknya campuran sayur? momy mya ni tak reti nk mix & match..dok letak sejenis sayur je dlm bubur dia
ReplyDeleteBagus ibu Husna ni... dari kecik da biasakan anak makan sayur.. ulam2 lagi.. ehehhe... keep it up, dear...
ReplyDeletekem salam peluk cium wat Husna gebu... ehehhe..
husna mkn bubur tu blend dulu ke?
ReplyDeletebubur tu diblend dulu.
ReplyDeletepegagu tu action je..bukan makan pun, sibuk ibu die makan die nak jugak.hihi