Awal saya bangun pagi ni, cuaca kat luar sujuk, baru pas hujan. Tapi mata tak mengantuik. Anak dalam buai tengah tidur sambil meniarap. Posisi terbaik untuk dia sekarang tidur dalam buai sambil meniarap.
Okeh, pagi-pagi ni best jugak kalau saya share resipi desert untuk sekeluarga kan. Wiken-wiken macamnila ade chance nak buat makanan untuk family. First time ni share resipi untuk korang. Isteri PJJ, jarang sangat nak masak kan. Nak masak untuk sendiri pun malas. Masak ala-ala je.
Semalam saya buat Kek Batik. Kalau google resipi ni ade macam-macam kaedah. Saya punya kek batik tak banyak sangat bahannya. 4 jenis je. Sukatan pun tak brape spesifik, takde timbang-timbang bagai ye. Main sesuka hati sesedap rase je.
Bahan-bahan:
1. 1 buku Butter (nak sedap saya suggest jenama Buttercup)
2. 3/4 Susu pekat cap giant. Hahaha..tak kisah pun cap ape sebenarnya.
3. 1 cawan milo. ikut suke korangla nak banyak mana.
4. Biskut marie. Dipatah-patahkan. Yang warna kuning tu tau, bukan yg ade perasa koko ke,coffee ke, tak pastila perasa-perasa tu sedap ke tak untuk buat kek batik.
Ada orang masuk telur lah, masuk susu freshla. Tapi saya taklah.simple saje n tak remeh.
Cara-cara pulak:
1. Cairkan butter. Biar betul-betul cair okay.
2.Bila butter dah cair, masukkan susu.Kacau sebati. Jangan ade layer tau. Mula-mula masuk susu, ade layer. Kacau sampai takde layer macam pic kat atas ni.
3. Orait, cun! Bila dah sebati, bolehla puan-puan masukkan milo pulak ye. Kacau sebati sampai meletup-letup. Macam pic kat atas.
4. Masuk biskut marie dah kacau-kacau. Time ni dah boleh tutup api eh. Takut hangit pulak milo tu nanti. Dah tak sedap.
5. Bila sume biskut dah kene salut dengan adunan milo tadi. Boleh masukkan dalam bekas @ loyang. Saya takde loyang, masuk dalam bekas aiskrim je. Tapi jangan masuk dalam bekas tupperware cantik-cantik tau. Nanti masa nak potong susah nak potong dengan lemah lembut pulak. Kang calar tupperware cantik-cantik korang akibat hirisan pisau, saya tak tau..hihi...
Mampat-mampatkan guna sudu @ senduk. Make sure mampat tau. Tekan je kuat-kuat. Biskut pecah takpe.Nanti masuk perut pecah jugak.LOL.
See this anak dara a.k.a si pusar dua, pun sibuk tau tolong ibu dia. Masa buat kek ni saya sibuk-sibuk amik gambar, my sis siepah blossom yang baru nak aktifkan blog dia semula tu perli-perli..''hai, jangan sibuk amik gambar je, kang hangus milo tu kang", then i said "excuse me! Nak jadik blogger, kamera kena sentiasa ade disisi okay!" betul tak? betul tak?
Lepas ni, kalau nmpk orang-orang kat luar asik nak amik gambar je, sikit-sikit pegang kamera even masa nak makan pun sibuk amik gambar makanan, kita boleh assume die " Oh, ni mesti blogger ni". Dah, takpayah nak ngumpat-ngumpatye. "ei...orang tu, makanan pun nak amik gambar. Ntah ape-ape. Padahal makanan bukan best pun...' Dah takyah ngumpat. Tambah dosa jep..huhu. EH! off topic pulak.
Nilah, hasilnya!!!
Walaupun rupa takde, tapi rasa superb! huhu...
eh bukan nak puji pulak. tapi memang best..hihi..cube korang try. confrim sedap..hehehe.
Eh, sebelum potong, masukkan dalam peti sejuk ye. Bagi die keras dulu k.
Sabar tau sabar. Agak-agak tak sabar, ko makan je terus lepas masak. takyah mampat-mampat dalam bekas, tapi cam tak best je...huhu... buat gini best.
Selamat mencuba ye.
----------------------------
For tutorial nak tukar tulisan tu, boleh pegi SINI eh.
Macam-macam tutorial untuk blog ade dalam website ni k.
Happy weekend everybody!
Walaupun rupa takde, tapi rasa superb! huhu...
eh bukan nak puji pulak. tapi memang best..hihi..cube korang try. confrim sedap..hehehe.
Eh, sebelum potong, masukkan dalam peti sejuk ye. Bagi die keras dulu k.
Sabar tau sabar. Agak-agak tak sabar, ko makan je terus lepas masak. takyah mampat-mampat dalam bekas, tapi cam tak best je...huhu... buat gini best.
Selamat mencuba ye.
----------------------------
For tutorial nak tukar tulisan tu, boleh pegi SINI eh.
Macam-macam tutorial untuk blog ade dalam website ni k.
Happy weekend everybody!
yeye, fashya bagi resepi..:)
ReplyDeletehahaha samer la kita..kalo masak kamera mesti ada..kot2 nk tempek kt blog..
ReplyDeleteerm kek batik mmg sedap..kalo nk kelainan guna choc bar + walnut..marbeles
kite baru je b uat kek batik nie minggu lepas fashya =) bahan2 sama sejibik. mmg sedap kan? bwk kt opis, seme kata sedap hihi =p percubaan pertama. cuma ada slack sket. kek x bape nk keras. maybe sebab tekan2 dgn senduk ala kadar je. pastu suhu dlm fridge suam2 sejuk. huhuh..xpe, yg penting rasanya marvelloue =B
ReplyDeletehehee..btol2
ReplyDeletesejak jadi blogger nie mana2 je mesti nak ambil gambar kan?
rajinnye fashya masak
kita nie bukan isteri pjj pun masak blh kira ngan jari ;P
fahsya..nana nak renovate gak blog sbenanye..try click kat link fasha bg tu tak bleh laa..nak buat cam fashya ni la..nk bg tpt entry tu lebau sket..cane ek
ReplyDeletenyum2...
ReplyDeletedah lama x makan kek batik..
kek batik sy byk sket bhn nya.tambah gula stgh cwn.telur 3bijik.coklat bar giant seketul.giler byk coklat kan.dh letak milo letak lg coklat bar hishh gemok arhhh.btw kalo nk senang potong kek tu bleh lapik ngan plastik ms msk dlm acuan.then nk potong just tarik plastik tu.ngan kek2 seketoi kuar.kan senang potong.xdela calar2 tupperware dah kan kan kan
ReplyDeletesukanya tk gambo Husna ngn habi fashya yg 1st skali tue. comel giler husna. montel betul pipi dia. geramnyerrrrrrrrrr
ReplyDelete