Saturday, January 31, 2009

die main2 pantun plak....

*bunyi mesej hp ku..(mite..mite...mite mote...mote...mote)

my bee : tuai padi antara masak....esok jangan layu-layuan.....

me : intai b antara nampak...esok jangan layu-layuan..(dgn komfiden nyer aku menjawap..padahal salah..=p)

my bee : salahla....esok jangan rindu-rinduan....

me : eh...cilapla cyg.huhu.dulu ckgu xajar pantun tu....

my bee : cube teka...biar mati anak....jangan???

me : mati adat

my bee : salah..hahahaha...jangan mati p***k...

aduh!!!aku malu sendirian.....




my bee : 2,3 kucing berlari..mane nak same ngan kucing serawak,
2,3 boleh kucari, mane nak same macam pipi awak....

Part3: B|z|

wargh...sebaik jek balik dari pameran i-fest...sesampai2 saje di opis...aku telah disogokkan dengan keje yang banyak dan melambak2...argh...sangat tension!!

planning nak cuti lame2 terpaksa di'postpond'...sian ayah n adik2,setiap kali aku call diorg mesti ty bila nak balik kampung...sangat SEDIH....bile ntah agaknye kali terakhir aku balik kampung....tahun lepas bulan?????ntah aku sendiri xingat...lame sangat dah xbalik....

macam hari ni pon...hari sabtu yang sepatutnye aku melayan DVD atau cite hindustan sambil baring menggoyang2kan kaki di atas tilam yang xdela nak empuk sangat tp best itew...(wah....aku berimaginasi)erm terpaksa diganti dengan melayan sample2 yang perlu aku keluarkan result by next tuesday...



sebab sample terlalu banyak....maka aku terpaksa kerja lebih mase yang selalunye dibayar dengan duit...tp aku dibayar dengan cuti tanpa rekod....huhu...walaupon cuti aku masih banyak...erm xpe...after dah release semua2 keje nie...aku akan amik cuti lame berehat2 di rumah....yihaaa!!!



nasib baik peak2 bodo xwujud...kalo x komfem aku melutut sambil merayu pada HLPC yang xbernyawa 2 supaya nyah peak bodo 2...hahaha...GILE!!



erm...khusyuk la konon 2....ni baru 1/50 sample...kalo korang tgk jumlah sebenar...mesti korang pon pitam same...huhu...tapi berat mata memandang,berat lagi bahu yang memikul....cepat2la autosampler injector sampai....kalo x makin pitam aku...pusing2.pening.pitam.pengsan!!


cepat!!panggil doktor.......

Friday, January 30, 2009

Part 2: BIzI

21hb-26hb Januari 2009
Festival Pembangunan Ekonomi Islam



sepanjang seminggu aku berada di kl diarahkan bertugas menjaga pameran booth CEPP...selain aku, ada lagi 5 staff CEPP yang ditugaskan untuk menjaga booth kami..
hari pertama dan kedua lenggang saje kawasan pameran...sale pon xde dan xgempak...mase tgk keadaan mase hari pertama dan kedua kami beranggapan sape yang nak datang pameran ni sebab masing2 bercuti balik kampung ke,mungkin xramai yang datang...erm...ternyata jangkaan kami sangat2 meleset...masuk je hari ke 3...berpusu2 org,makin lame makin ramai...almaklumla cuti sekolah dan cuti CNY...hari ke4 dan ke5 pon same...sampai jam xboleh gerak disebabkan ramai sangat pengunjung yang nak menyerbu booth yang diorg nak tengok..tambah2 lagi hebahan dari pihak media..org ramai pon berminat nak pergi dan tengok..
antara booth yang menarik perhatian org ramai ialah Permata Hijrah, usahawan dari Pengkalan Chepa yang buat rawatan mata percuma..aku tengok sape2 yang pakai spek 2 mmg berminat sangat buat rawatan nie...ada testimonial yang diorg bagi,ramai org yang rabun dah xpakai spek lagi...erm...amazing jugakla...sebab kalo nak buat rawatan laser pon aku rase sangat mahal padahal guna kaedah nie x semahal rawatan laser...





selain booth permata hijrah yang dapat sambutan,1 lagi booth yang lintah 2....erm..aku geli tgk lintah 2..xsanggup nak tgk..GELI...tapi ade artikel yang keluar mengenai lintah,lintah dikhuatiri membawa virus HIV...kite tau kan lintah menghisap darah,andai darah yang dihisap 2 darah pembawa virus HIV,erm...ape akan jadik kalo kite plak yang gune lintah yang same????erm,....xtau la..mungkin ade kebenarannye.ape2 pon kalo takut nk terkena penyakit yang xde ubat 2,baik kite guna alternatif lain untuk berubat...btol x?...


aku mmg xbanyak amik pic mase sepanjang pameran 2....ni jela antara pic2 yang aku amik sepanjang pameran...



me,on daway 2 kl



nasir wahab...die ni dah berumur pon..nampak muda jek


rabbani



waheeda pon ade dong...



selain 2 ramai jugakla usahawan2 islam yang jual produk2 diorg...aku pon ade jugakla beli barang2 diorg...aku bli jubah,bli tudung kikin...glemer btol tudung ni skang,ramai btol org2 kl skang sarung tudung 2 je sebab sangat2 praktikal...



hahaha...kantoi pipi tembam.....

Thursday, January 29, 2009

part1:BIzI

lame betul aku biarkan blog aku ni tergantung....
sorii bloggy....saya sangat penat...bz....banyak sangat keje....bile dah penat,aku dah xde mood nak taip ape2 walaupon 1 perkataan...
aku sedar,walau xde sape2 pon yang bace....sob..sob...sedih..nanges....XKIRA!!!...aku nak update jugak....

okla,mehla update 1 per 1 ape yang buat aku sangat bz sampai xsempat nak update blog nie

19-20 Januari 2009
Bengkel Prestasi CEPP....
uhh....sangat bosan bengkel ni...walaupon baru pertama kali aku sertai bengkel ni...dan dgn xpercaya nye aku dilantik menjadik setiausaha kumpulan 5...nak xnak kenela jalankan tanggungjawab dengan berdedikasi sekali..cewah.... surat yang aku dapat pada 14hb:

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh dan salam sejahtera,

Y.Bhg. Prof./Saudara,

BENGKEL PENGURUSAN LOJI PANDU KEJURUTERAAN KIMIA (CEPP)

PETUNJUK PRESTASI UTAMA (KPI) 2009

Dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas.


2. Sukacita dimaklumkan berikutan dari Penganjuran Bengkel Perancangan Strategik Universiti yang diadakan baru-baru ini, pihak Universiti telah mengarahkan agar semua Fakulti/Bahagian mengadakan semakan semula pencapaian dan merancang program berdasarkan bidang teras masing-masing.


3. Sehubungan itu, bagi membolehkan satu perancangan dan pelan tindakan yang mantap dapat dihasilkan Y.Bhg. Prof/ Saudara dengan ini adalah diminta menyertai Bengkel Pengurusan CEPP 2009.

dan surat ke-2 yang aku dapat bertarikh sama:

Cik Nur Fashya binti Musa,
Penolong Pegawai Penyelidik,
CEPP, UTM Skudai

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh dan salam sejahtera,
Saudara,
PERLANTIKAN SEBAGAI SETIAUSAHA KUMPULAN: BENGKEL PENGURUSAN
PETUNJUK PRESTASI UTAMA (KPI) 2009

Merujuk kepada perkara diatas dan surat No.Rujukan: UTM.25.01/10.15/4 Jld.3 (1) bertarikh 14 Januari 2009.

2.Bla...bla....bla...bla...

3. sehubungan dengan itu, saudara dilantik sabgai setiausaha Kumpulan 5 dan bersama-sama ini dilampirkan senarai ahli kumpulan untuk makluman saudara. Semoga KEPAKARAN dan PENGALAMAN saudara dapat menyumbang kepada kemantapan pelan tindakan yang dirancang


WAH!!!tgkla ayat yang aku bold 2.....bile masela blak aku sangat xpert menjadik seorg setiausaha yang berpengalaman...hahhaa..bantaila labu...org dah lantik...aku blasah jela...walaupon tajuk perbincangan kumpulan kitorg bahagian ADMINISTRATION~~xde kene mengena dgn aku pon~~


nie la ahli kumpulan 5~~kumpulan yang paling xserius,plus dgn main2 jek buat perbincangan..gelak2..men lukis2..kepala die si hakam la yang melukis pic atas ni
ni die si hakam...nampak cam tgh rajin menulis sumthing pdahal tgh kusyuk melukis...hihi

sebagai permulaan jadik seorg secretary yang berdedikasi la konon ni la ayat permulaan..hihi...


aksi2 ahli kumpulan aku sepanjang bengkel.....
en arman sebagai pengerusi....sedang bagi cadangan dan penerangan

hakam 2 nampak je cam serius padahal...........



serius btol kak linda n jaja ni....

wajah seorg setiausaha yang berdedikasi...wakakaka


antara kumpulan2 lain yang membincangkan tajuk-tajuk n skop yang berbeza.....


last day bengkel diadakan plak sessi perbentangan ape yang dah dibincngkan...hasilnye......mendapat banyak kritikan dari Pengarah CEPP....mmg banyak lagi kene improve....

aku????

aku pon skali kene improve prestasi keje aku.....mase perbentangan ni kumpulan kitorg banyak sangat main sebab duduk meja belakang..selain itu menunjukkan betapa busannye menjadik desicion maker....hahaha.....mase tgh tea break...Prof datang kat meja kitorg dan memandang tepat ke arah kami ....sambil berkata sesuatu....hingga menyebabkan selera aku yang tadi sangat la rakus nak habiskan pengat keledek menjadik terbantut dan trus putus selera....maka tinggalla pengat keledek kesedihan menangis2 itu dengan banyaknye die dalam mangkuk kerana xdapat tengok keadaan perut aku........wakakaka....sian pengat keledek 2 Prof..... =(



Wednesday, January 14, 2009

~~tergantung~~

hari sangat penat...kerja makin banyak....semoga Allah permudahkan...Amin...

hari ni pon kene balik lambat..sebab transport xde...kene tumpang org..Tp hari2 pon aku tumpang org..haha... =p..nasibla xde kete..nak wat cemane...dah balik lambat ni,blehla nak merapu2 sket dalam blog nie..buat memindahkan setiap perbuatan dalam bentuk ayat ntahpape aku nie...

argh....xde ideala.....tergantung...........esok ar sambung..hihi...lagipon dah dekat 6.30..aku nak tgk spaQ itew....tata titi tutu

Tuesday, January 13, 2009

darah manis

arini cedera sket..jari manis kiri kene gunting.....

waa.....sakitnyer...pedih...bisa....

dah berlobang tangan kene gunting...

tp dah di plaster....

hantaran makin kurang ke????hahaha...

Monday, January 12, 2009

malas

malas harini nak berblog..

just belek2 blog org carik ilham...

ditambah dengan keje2 yang banyak..

ditambah lagi dengan malas nak tulis...

ditambah2 lagi dengan xde mood(asik xde mood jek)

ditambah-tambah-tambah lagi xde perasaan....

ditambah-tambah-tambah-tambah lagi....ade ke org nak bace blog aku ni?????

sapae tengah bace..angkat tangan..

Friday, January 9, 2009

HAPPy............

Alhamdulillah.....my emosi semakin stabil....hari ni sangatla kenyang sebab kitorg 1 opis telah dibawa makan cendol yang sangat sedap oleh kak nani atas usaha kitorg tolong die buat production..yummy..yummy...








yummy..yummy...cedapnye.....



mee kari pilihan aku untuk lunch
arini...sedap

aku makan dah xpandang kiri kanan.....menghirup cendol dengan khusyuknye..huhu..buruknye prangai... :p...sebelum makanan sampai..masing2 kelaparan..xsabar2 nak tggu makanan..bile makanan semua dah dimakan...masing2 dah tersandar plak..haha...
walaupon aku terpaksa bersengkang mata semalam dan balik pukul 3am untuk siapkan production....xterasa penatla bila dihargai macamni..hepi sangat =)thanks to semua...........
\(^o^)/....ni la yang kitorg buat semalam......
dah rase macam minah kilang plak.....kitorang kene buat sabun sebanyak 2000biji untuk kerajaan negeri terengganu.produk wellness ni menggunakan bauan serai wangi @ citronella dan bergamot......nak dibawak ke terengganu untuk dilaunchkan ahad nie...so terpaksala kami berkerja keras untuk siapkan 2000unit sabun serai wangi ni pada malam semalam...2 yang balik umah pukul 3am...hmm...kenangan manis jugakla walaupon penat...sambil2 kerja kitorg gelak2,hepi2...borak2 kosong....erm..atleast its make me release....=)

Thursday, January 8, 2009

~~~~saya sangat emosional..............dengan ini~~~~~

Kita semuanya WAJIB membantu rakyat Palestin tidak kira siapa dan di mana kita berada. Rakyat Palestin mewakili umat Islam seluruh dunia berjihad menentang musuh Islam. Apabila para pejuang berjihad menentang musuh Islam, maka wajib kepada seluruh umat Islam membantu mereka. Kita akan dipersoalkan di akhirat, nanti apakah bantuan dan sumbangan yang telah kita berikan kepada perjuangan Jihad di Palestin.

Kita semua akan disoal oleh ALLAH SWT.
Kita wajib membantu mereka dengan keupayaan kita. Di antara bantuan yang boleh kita berikan ialah:

1. Membaca qunut nazilah setiap hari dan memohon kepada Allah swt agar kemenangan kepada Islam dan kehancuran kepada musuh Islam.
2. Memberi bantuan kewangan dan sokongan yang berterusan kepada rakyat Palestin melalui infaq dan sedekah tanpa mengira kedudukan kita sama ada miskin atau kaya kerana rakyat Palestin sedang mewakili kita untuk berjihad melawan musuh Allah swt.
3. Memboikot barangan yang dikeluarkan oleh Israel dan sekutu kuatnya Amerika Syarikat dengan tidak membeli barangan tersebut.
4. Menggesa kerajaan negara-negara Islam menggunakan kemampuan mereka menghentikan kezaliman berleluasa di bumi Palestin. Sebagai rakyat dalam sebuah negara, kita perlu bersatu dalam isu yang melibatkan solidirati Islam melalui gesaan berterusan akan kerajaan negara-negara Islam bertanggungjawab terhadap Palestin.
5. Menulis di akhbar, majalah, buletin dan menyebarkan isu Palestin sebenarnya adalah isu umat Islam dan pembebasannya adalah tanggungjawab seluruh umat Islam.
6. Mendidik anak-anak supaya peka dengan isu Palestin dan mewujudkan tabung-tabung khas di rumah untuk diberikan kepada rakyat Palestin yang ditindas dan dizalimi.
7. Umat perlu kembali kepada al-Quran dan Sunnah dan mewujudkan kesatuan yang jitu berasaskan kepada agama Islam dan seterusnya menggandakan usaha melalu perancangan tersusun untuk membebaskan Palestin.

Ingatlah, barangsiapa yang tidak mengambil berat ke atas urusan umat Islam maka sesungguhnya mereka bukan tergolong daripada mereka. (Maksud Hadith)

Kat sini ,aku menyenaraikan produk2 israel zalim yang perlu diboikot.:

AOL Time Warner.
Aoste.
Apax Partners.
Apex Supply Company.
Aqua Velva.
Aramis.
Arsenal Football Club.
Auchan.
Aveda.
Bali.
Ball Park.
Banana Republic.
Bath & Body Works.
Biotherm.
Bobbi Brown Essentials.
Body Mist.
Britannia Pacific.
Bryan.
Brylcreem.
Buitoni.
Bumble and Bumble.
Cacharel.
Calvin Klein.
Carrefour.
Carson.
Caterpillar.
Champion.
ChinaByte.com.
Clinique.
CNBC.
CNN.
Coca-Cola.
Danone.
Danone yogart.
Delta Galil.
DIM.
Disney.
DKNY.
Donna Karan.
Douwe Egberts.
Dr Pepper.
Emblaze.
Estée Lauder.
Evian.
EXPO Design Centers.
Express.
Fanta.
Festival Records.
Forbes.
Fox Kids.
Fox TV Network.
Fruitopia.
Galbani.
GAP.
Garnier.
Georgia Lighting.
Giorgio Armani Perfumes.
Gold Coast Bulletin.
Gossard.
Hanes.
Harper Collins Book Publishers.
Hear Music.
Helena Rubinstein.
Hema.
Henri Bendel.
Herald Sun.
Hillshire Farm.
Home Depot.
HP foods.
HUGGIES.
Hugo Boss.
IBM.
ICQ.
Independent Newspapers Ltd.
Intel•
Intimate Brands, Inc.
Isrotel hotels.
J.C. Penny.
Jacob biscuits.
Jane.
J-Crew.
Jimmy Dean.
Jo Malone.
Johnson & Johnson.
Jonny Rockets.
Just My Size.
Kate Spade.
Kia Ora.
Kimberly-Clark.
KitKat.
Kiwi.
KLEENEX facial tissues.
KOTEX products.
La Mer.
La Roche-Posay•
Lancome Paris.
LEA & PERRINS.
Leggs.
Lerner New York.
Lewis Trust Group.
Libby’s • 7.
Lilt.
Lindex.
L'Oreal.
Lovable.
LU Biscuits.
M&S.
MAC Cosmetics.
Maintenance Warehouse.
Maggi.
Maison Cafe.
Marks & Spencer.
Mast Industries•
Maybelline.
McDonald's.
Motorola.
Mushroom Records.
National Blinds and Wallpaper.
National Geographical.
NDS.
Nestle.
New World Entertainment.
New York and Company.
News Corporation.
News of the World.
Newsphotos.
Nokia.
Nur die.
Nursery World.
Origins Natural Resources.
Outer Banks.
Pasqua.
Perrier.
Pickwick.
Pilao.
Playtex.
Prescriptives.
Pryca.
Radox.
Ragan Books.
Ralph Lauren.
Ralph Lauren Perfumes.
Rawkus.
Redken 5th Avenue NYC.
Revlon.
River Island.
Sanex.
Sara Lee.
Sara Lee Bakery.
Schweppes.
Seattle Coffee • 13.
Selfridges.
Shreddies.
Siemens •
Sky TV Network.
Sprite.
St.Michaels.
Star TV Network.
Starbucks.
Stila Cosmetics.
Strauss dairy.
Structure •
Sunday Herald.
Sunday Mail •
Sunday Times.
Sunglass Hut.
Sunkist.
Superior Coffee.
Tazo 13.
Tchibo.
The Limited.
The Limited Inc.
The New York Post•
The Sun.
The Telegraph.
The Times.
Timberland.
Time Life magazine.
Times Educational Suppliment 10.
Tommy Hilfiger Toiletries.
Vichy.
Victoria's Secret•
Villager’s Hardware stores.
Volvic.
Weekly Standard Newspaper.
White Barn Candle Company.
Wonderbra.
Zondervan.
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
=================================
Disusun menurut abjad oleh:
Genghis Khun
(nafanakhun.wordpress.com)
Sumber: www.inminds.co.uk

Kalo kite tgk produk2 Israel ni mmg kite
KEBANYAKAN kite guna kan...yg di"Bold"kan tu..mmg produk yang aku guna...erm..skang nie..sebagai tanda protes dan boikot..same2la kite cube untuk TIDAK menggunakan produk mereka....

Yang baik datang dari Allah,yang buruk dari diri kite sendiri..Wallahualam.....

I Ha[ve] no [ide]aaaa

lately,i'm very bored with my work...with my life....with my everything.....muke masam jek..cam asetic acid n citric acid......

my work: semua perkara buat aku xde mood nak buat,peak2 bodo tu still wujud...i have no idea....sumtimes rase macam nak quit jek keje nie....cepatla dapat keje baru..hihi..alat radas,vial2 kecik cenonet 2 makin banyak xbasuh.....susahla nak basuh!!nk basuh kene pakai putik kapas,nak korek luas permukaan yang kecik dalam vial yang penuh dgn kotoran dan lebihan sample 2....argh!!!

my life:erm..balik keje...g keje..balik keje dah penat..mata dah mengantuk...tp aku ade keje lain nak buat....MENJAHIT..hahaha..kadang2 tension jugak nak buat baju ni..kene berfikir jugak..kalo silap potong...habis la ..naya dibuatnye..tambah2 lagi kalo baju tu baju org...bile dah siap baju nye....ade je yang xkene...sentengla...labuhla....kecikla..besorla...macam baju yang
aku pakai skang nie....SEnteng!!!nyampah je aku tgk...alamatnye mmg lepas ni mmg kene derma kat orgla....nasib baik kain ni murah..wahahaha

my future:lately pon xde mood nak planning ape2 pasal wedding aku ....maybe akan berlangsung bulan 8 nie...tp blum komfirm lagi tarikh tu....ntahla...what make me like this...i have no idea too.....keje pon aku still nak carik yg lebih terjamin n stabil...lagi dok JB ni aku cam xheppi jek..

my financial: financial????erm....ok kot..tp perlu lagi ditokok tambah supaya senang aku abeskan for my wedding..hmm...wedding????cmane la nti agaknye kan....once in the life time.....life after married???i have no idea too....

my family:how's my adik2??...how's my ayah??..how's my eldest brother???how's mak tiri aku??lame dah xbalik rumah....bile last balik pon aku xingatla...tahun lepas...erm...tahun lepas 2 bile ek...cuti ape aku balik??aarghh!!teruknyer aku....tp aku xlupe telefon n sms diorg tya how life diorg....kenape jadik macam ni???hanya aku yang tahu...

my healthy:berat badan makin turun,makan dah banyak pon still xnaik2.(erk...banyak ke?)haha.....sakit jek...kejap sakit kepala,sakit perut...malas jumpe doc...makin menyakitkan hati kalo jumpe doc...bile ckp sakit tu sakit ni....just bagi ubat tahan sakit....xpayah jumpela camni...ubat pain killer dah banyak dalam drawer aku yang xterusik2..

my emotion: up n down..............tp lagi banyak down...lagi2 kalo dekat2 nak period..why???i have no idea.....


why tahun baru ni emosi aku makin xstabil...xde bende yang buat aku happy...sumetime ape yang aku buat macam xkena jek...knape ek....why??why??why??.......nantikan up date yang lain....adakah aku semakin hepii atau sebaliknye..maybe i need to go to holiday...tp dengan siape???ade duit ke nak g holiday....erm....macam2 aku fikir atau mungkin aku ni banyak sangat berfikir....bagus jugak bile jadik org yang xde perasaan @pon hati kering nie....em...maybe aku kene kawen cepat2 kot...tp...ntahla.....I HAVE NO IDEA...........

Wednesday, January 7, 2009

___Hy[QaL]~~~xoxo


heppi...... =D
semalam kak suzi bagi pic latest hyqal....sangat debab pipinye...last jumpe hyqal mase die still dalam pantang...skang dah nak masuk 3bulan da.....
tgk pipi die...sangat tembam gitu....geram i dibuatnye...rase nak picit2 nak gigit....tgu la hyqal..nti mokde jumpe hyal,mokde gigit pipi hyqal.....
erm...windu sangat same kamooo......





ni hyqal dgn umi die...umi die ni kak suzi lah...bakal kakak ipar saye.....skang dah pindah kat umah baru kat rawang....never go there since diorg pindah...erm..xpe hyqal...nti mokde dtg dgn pokde yer...jumpe hyqal kat sane ye...nak muah..muah hyqal banyak kali...=)





cian hyqal...kene telentang macam nie....umi dera hyqal ye.....xpe..nti mokde dtg selamatkan hyqal yer...hihi...tp hyqal..comella baju hyqal ni...hyqal jadik bee ek.....cape blikan baju hyqal nie.....terbang cepat terbang......carik bunga cun..cun ye...hihi




hyqal n dina...antara yang terindah...untung kak suzi....baru kawen setahun 2bulan dah dapat sepasang cahaya mata...dina,kakak hyqal n anak tiri kepada kak suzi...nway she's very lovely...n sumtime like tomboy..hihi..tgkla cara die 2...sian adik die...kene paksa duduk plak..hihi....muke pon cam terseksa jek...hahaha..
i love them very much!!!! XOXO....

Tuesday, January 6, 2009

peak bodoh!!!!

hahahha..saje buat entry macam nie...sebab banyak sangat peak2 bodo muncul dalam hidup aku arini....well,keje dgn alat instrumen yang bagi result bodoh2 nie buat aku sangat tension,apelagi apebile student2 tanya kenape peak2 bodoh ni boleh wujud!!!.....

arghh!!!!
sangat tension nak jawab...aku pon xtau cemane nak jawab soalan2 korang nie..sorila guys.....
alat HPLC(high performance liquid chromatography)yang konon high performance la sangat tu dah makin uzur dan makin lame makin hampeh sebab dah lame sangat....kalo tgk alat HPLC kat tempat2 lain xde dah main enjet2 manual ni...sme dah main autosampler jek....aku pon cam dah malu nak pakai...hahhaa...belagak tuh....tp betulla....software yang digunakan pon dah old fashioned sangat dah..kalo rosak...xde kedai yang jual dah....penah rosak sekali....supplier tu kate....

"ooo...software ni mmg xde dah dalam market...susah dah nak carik ni"..adeh...aku senyum jela kat die....aku xde kuasa nak tentukan software ape nak gune,software ape yang lastest..as long as diorg xtukar...aku tetap setia la dgn alat2 yang dah tua nie....ataupon biar aku je tukar g tempat lain...hahaha..kalo bleh aku xnak keje dgn alat2 ni semua....

antara pertanyaan yang menghantui aku arini:

1."fashya,dah siap ke sample aku...cemane ek result die ok x?dah print blum?.....
2."fasya,peak standard 1 jekan,....tp kenape ade banyak ek...ape sebab die jadik banyak 2 ek..??
3."fashya,ape sbb ek kdg2 nilai yg dpt kat result tu x consistent ek??
4."kak fashya,boleh x siapkan sample tu before pukul 2?"
5. "fasya tetibe aku tak phm dlm std ni ade 3 peak tapi ko highlight kan yang Rt 1.57 tapi bla..bla..bla..."
6."kak fashya,minggu depan hplc and gc ade org book x?saya nak booking sebab next week saya nak run sample...ade 40 t0 48 sample......"

wah....nak gile aku arini melayan pertanyaan tersebut sampai aku xterjawab....
garu2 kepala.mate sepet.ngantuk.kaki sakit.penat.

NFM:bile la nak dapat keje lain...adeh..

Friday, January 2, 2009

sun glasses baru

Taraaaaa......yes..akhirnyer aku dah bli 1 sunglasses....puas hati aku..dah lame berangan nak ade 1...akhirnye dengan lafaz bismillah dan dgn xde perasaannyer..aku amik jugak cermin mate hitam nie....ok jugakla....walaupon jenama playboy...dasyat x aku...(mybe sebab murah sket kot dari yang lain2 kat kedai focus point,Jusco taman u tu).....harga die Rm220...erm...oklah.....tp aku still berkenan kat sun glasses emporio armani kat kedai 2...tp aku xmampula nak beli....dah sambar 1 ni kire dah tahap berpuas hati walaupon aku beli dgn tergesa2 sebab puan jaja dah xsabar nak balik opis,siap tunggu kat dalam kete depan pintu jusco...adeh, terpaksa la aku mempercepatkan urusan aku nie...lepas ni bleh la aku menjaga mata aku ni dari sinaran matahari yang panas itew......huh..dan xpayah nak belek2 kedai cermin mata lagi...sebab dah ade 1...cukupla buat mase nie.....ok chow...

NFM: bleh bergaya sekali..lalalalalalla...
aku lahir hari selasa...mehla kaji sket ade ke ciri2 ni dalam diri aku???

SELASA
*Tabiat wanita ini suka mencari salah orang lain dan berpotensi menduakan
suami.(wei...btol ke nie...takutnye...xnak la buat dosa.Nauzubillahiminzalik).
*Namun pertuturannya lembut dan pandai
mengambil hati.(entah...xtaula)
*
Apabila tidak sukakan seseorang, sentiasa mencari kesalahannya, hatinya keras dan sukar
dilembutkan.(xdela....tipuuu)
*Tetapi mudah mengaku kalah dan mudah meminta pertolongan orang lain. (kalo tgh susah
sangat2 tu barula mintak tolong org...kalo x,sedaya upaya buat sendiri tau)

*Pandai simpan rahsia, hanya orang tertentu saja tahu
rahsianya.(erm..maybe kot..so sape2 yang nak simpan rahsia dgn aku...mehla..insyaAllah
disimpan dgn baik... =) )

*Keputusannya tidak mantap dan mudah terpengaruh. Dia juga mudah
terperangkap dalam banyak hal.(ye kot...hihi)
*Dalam soal kewangan dia pandai berjimat, tak
kedekut. (dalam bank dah banyak duit..wahahaha =p)










(bukti sy pandai berjimat... saya ade bear2 yang makan duit syiling sy =))



*Dia rajin bekerja, ada tanggungjawab, suka dipuji tetapi perlukan
bimbingan dan pengawasan dalam banyak perkara.(btol...btol..btol....~cam upin n ipin)

NFM: 7August1984

Jodoh Itu Ketentuan Tuhan


Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk keseberang. Kalau panjang jambatannya, jauhlah perjalanan kita. Ada orang jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda dalam doa-doa lewat solat. Allah itu Maha Mendengar. Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Yakinlah pada janji-Nya kerana kita orang yang beriman.

Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr. Right dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti. Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah. Kita juga selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah dihati kita, alangkah bahagianya orang itu. Hakikatnya, apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah, kita ditimpa pelbagai karenah. Tidak mustahil pula orang yang memandu kereta mewah terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.


Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang motosikal itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta. Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda pasti ada baik dan buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebagai saluran yang betul untuk melepaskan syahwat tapi ramai juga orang yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus. Ramai orang menempah neraka sebaik melangkahkan kaki kealam berumahtangga. Bukankah dangan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut bertambah? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka? Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asal impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu bergelar ibu ayah, belajarlah dulu. Jika belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi setelah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti segala tuntutannya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan – bagi yang mengetahui rahsia-rahsianya. Berkahwinlah demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai.

"Kadangkala Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana menghilangnya sinar. Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi." Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi ada imbas kembali. Hati remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.Parut lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada. Kekayaan yang paling kaya adalah akal, kemiskinan yang paling besar adalah jahil, keburukan yang paling hodoh adalah sesat.

Tidak berguna adanya mata andai tidak dapat melihat, tak guna adanya hati kalau tak tahu menilai. Nilailah hati itu dengan teliti sebelum pergi mengundur diri kerana segalanya bermula dengan niat yang bertempat di hati.

~credit to www.iluvislam.com~

NFM: adakah aku sudah sedia???

Thursday, January 1, 2009

alkisah mengorek telinga

adeh..pening kpale den....tipah kene tipu ngan en tunang sendiri...haaaaaaa..bukan kene tipu dicurangi atau diperduakan....

alkisahnye camnie...pada suatu hari..en tunang ni die sangat syok membersihkan telinganye...dalam bahasa kasarnye...mengorek telinga dengan putik kapasla...syok punye syok...(ntah cemanela stail die mengorek telinga)...kapas yang kat batang tu tertinggal kat dalam telinga die.....nak korek sendri dah xbleh.makin ke dalam masuknye..pas2 die pon cuakla..pegi klinik,klinik tutup...hari 2 same dgn kemangkatan yang dipertuan agung negeri sembilan..agaknye tu yang doc kat klinik pakat2 tutup semua..hihi..pas2 g hospital..en tunang hantar mesej kat aku macam takut jek..

"sya...telinga masuk putik kapas...xboleh keluar.b ade kat hospital ni"


aku terus call die...tp xjawab...erm..dah risau dah ni..knape die xnak angkat call.

"sya...jangan call...b takutla...mesej jek ek...b tgh tunggu doktor panggil masuk nie"

aku balas...

"okla,nti kalo ade ape2 bgtau la k"....aku risau...

tp in da same time aku cam nak gelak2 jek cemane la kapas 2 masuk dalam telinga die...hahaha...aku kongsi cerita ni ngan atok...aku pon cam pelik cemane la kapas 2 bleh masuk dalam telinga...

erm...lame jugakla aku tunggu cite die ni...apsal lambat sangat..nak call karang die xnak angkat plak..erm xpela..tunggu jela...lame jugak aku tunggu...dalam 2jam die call die kate doktor soh die balik,sebab die kate telinga die kene operate..adoi!!! aku siap menyumpah doktor 2...xkanla sebab kapas sampai nk operate2...apela punye doktor...siap soh balik lagi,tunggu call bile tarikh untuk operate...aku mmg risau sangat dah 2...okla xpela...operate pon operate la...tp in da same time aku menyumpah doktor 2...erm...tibe2 dapat mesej...

"sya...doktor tu call,die kate operate esok pukul 6petang..b takutla...td doc tu dah siap2 lukis telinga b mane yang nak belah.sya nak dtg cni x tgk b?"

em mmg mase tu aku ade kat segamat,cuti krismas n maal hijrah kan....
aku balas..

"erm..cemane nak dtg...tgkla kalo ade tiket bas g seremban esok"..sambil tu aku mengomel2...hai apela complicatednye kapas nie....

lepas solat isyak,aku doa semoga Allah permudahkan setiap urusan...semua ni dugaan...tetibe en tunang call lagi.....aku sambung mengomel2 dgn die....
pas2 dapat mesej lagi...

"sya...b xbagitau lagi mak ayah pasal ni,kalo mak tau mesti die pitam....tp sya jangan risaula....sebab..............."

erm....aku dah rase len macam jek dgn ayat tergantung die nie....aku buat dek jek ngan mesej 2.....malas la nak layan....tp last2 aku ty jugak ape sebabnye....nak tau ape jawapan die......

"sebab........sya terkena panggilan hangit...hihihi....b saje je nak sakat sya....nak tgk sya sayang x kat b.b tunggu dari kol 6.30 sampai kol 9 lamanye..doc 2 amik sepit tarik cam2 je kapas 2...hahahah"

adeh...angin jugakla aku sekejap....aku buat donno tanda merajuk...hihi....pas2 en tunang call,aku buat donno jugak call die 2....die merayu soh angkat call...hahah...baru tau..sape soh tipu aku...aku ckp len kali jangan tipu camnie lah...kang kalo betul2 die sakit aku buat donno jek...haa,...sape yang susah..pas2 die mintak maaf..die saje je nak uji tunang die nie...hahaha....aku pon terasa senangnye kene tipu...adeh!!!!!!!!!!....


NFM:kalo gatal telinga pon kene korek telinga





ღTukar tulisan? Silalahღ

ღFollowersღ